HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

356- Bir Kasabada Olsun, Bir Çölde Olsun Üç Kişi Bulunduğu Halde Aralarında Namaz için Kamet Getirilmeyecek Olursa Mutlaka Şeytan Onlar Üzerine Egemenliğini Kurmuş Olur. O Halde Cemaatten Ayrılmamaya Bak

 

935- ... Bize Zaide tahdis etti, bize es-Said b. Cubeyr, Madan b. Ebi Talha el-Ya'bubi'den tahdis etti. O, Ebu'd-Derda'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Bir kasabada yahutta çölde üç kişi olup da aralarında namaz (cemaatle) ikame edilmeyecek (kılınmayacak) olursa mutlaka şeytan onlara hakim olur. Bu sebeple cemaat ile birlikte olmaya (cemaatle namaz kılmaya) bakın."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis daha önce (...)'da (796 numara ile) geçmiş bulunmaktadır. İleride II, 3848'de gelecektir. Hadisi Ebu Davud ve es-Sünenu'l-Kübra'da Nesaİ tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

936- ... Bize Zeyd b. Ebi'z-Zerka Süfyan'dan tahdis etti. O Abdurrahman b. Abis'ten, o İbn Um Mektum'dan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü şüphesiz ki Medine haşaratı ve yırtıcı hayvanları çok olan bir yerdir dedim. (Bundan dolayı sabah ve yatsı namazlarına mesela gelmemekte mazur olabilir mi? Allah Rasulü: "Sen (müezzinin) hayye alessalah hayye alel felah dediğini duyuyor musun?" buyurdu. İbn Um Mektum: Evet, dedi. Allah Rasulü: "O halde sen de elini çabuk tutarak namaza gel" buyurdu.

 

Eğer İbn Abis, İbn Um Mektum'dan hadis dinlemiş ise bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun sahih bir isnad ile de bir şahidi bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud ve Nesili'nin Sünenlerindeki lafzı bu şekildedir. Sonrakine de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

357- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Yatsı Namazı Hakkındaki Pekiştirici Buyruğu