HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

355- Mescide Komşu Olanın Mescidin Dışındaki Bir Yerde Namazı Olmaz

 

933- *Bize Fakih Ebu Bekr İsmail b. Muhammed Rey'de. haber verdi. ..

Bize Süleyman b. Davud el-Yemami, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mescide komşu olanın mescitten başka bir yerdeki namazı olmaz." 

 

Bu hususta Ebu Musa'dan, onun babasından diye naklettiği: "Kim ezanı duyduğu halde ona icabet etmezse ... " rivayet sahihtir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, s. 161; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 57. Beyhaki hadisin zayıf olduğunu belirtmiş ve isabet etmiştir çünkü Süleyman zayıfbir ravidir.

 

 

 

934- Bunu bize Şafii Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah tahdis etti. .. Bize Ebu Bekr b. Ayyaş, Ebu Husayn'dan tahdis etti. O Ebu Burde b. Ebi Musa'dan. o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim herhangi bir iş bulunmaksızın ve sağlıklı olduğu halde ezan sesini duyacak olup da ona icabet etmeyecek olursa onun namazı yoktur" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 174. Ayrıca bk. İbn Hibban, Sahih, V, 417'ye bakınız. Bu hadis hakkında çeşitli açıklama ve değerlendirmeleri göreceksiniz. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

356- Bir Kasabada Olsun, Bir Çölde Olsun Üç Kişi Bulunduğu Halde Aralarında Namaz için Kamet Getirilmeyecek Olursa Mutlaka Şeytan Onlar Üzerine Egemenliğini Kurmuş Olur. O Halde Cemaatten Ayrılmamaya Bak