HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

352- Ezanı Duyup da Ona Cevap Vermeyen Kimsenin Namazı Yoktur

 

928- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaküb tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti.

Bize adaletli Ali b. Hamşaz da tahdis etti. .. Bize Şube tahdis etti, bize Adiy b. Sabit tahdis etti. Bize Said b. Cubeyr'in, İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ezanı duyup da ona icabet etmeyen kimsenin namazı yoktur."

 

Bu Gunder'in ve Şube'nin ashabının (ondan rivayet nakledenlerin) çoğunluğunun mevkuf olarak rivayet ettikleri bir hadistir. Bu hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Huşeym ve Kurad Ebu Nuh ise sika iki ravidirler. Her ikisi bu hadisi mevsul olarak rivayet ettikleri takdirde bu hadis hakkında kabul edilecek görüş onların söyledikleridir.

Bu hadisin onun senedinde Adiy b. Sabit yoluyla gelen şahitleri de bulunmaktadır. (353 nolu vabda ki gibi)

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 551; İbn Mace, 793. Rivayetinde: "Bir mazeret sebebiyle olması hali dışında" kısmını bundan sonra gelecek olan lafızda olduğu gibi ilave etmiş bulunmaktadır. Tabeninı, el-Kebir, 12344'de olduğu gibi Süleyman b. Harb bunu mevkuf olarak rivayet etmiştir. Taberi'ını: el-Katrani bu hadisi ondan böylece rivayet etmiştir. Ayrıca İsmail el-Kadi bu hadisi Süleyman b. Harb'dan merfu olarak da rivayet etmiştir. Ona muvafakat edenler için de bundan sonraki hadise bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

353- Ezanı Duyduğu Halde Ona Gelmeyen Bir Kimsenin Mazeret Sebebiyle Olması Hali Dışında Namazı da Olmaz