HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

353- Ezanı Duyduğu Halde Ona Gelmeyen Bir Kimsenin Mazeret Sebebiyle Olması Hali Dışında Namazı da Olmaz

 

929- Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti ... Bize Said b. Amir, Şube'den tahdis etti. O Adiy b. Sabit'ten, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı duyduğu halde ona gelmeyen bir kimsenin -mazeretten dolayı olması hali dışında- namazı yoktur" buyurdu.

 

 

 

930- Bize Ebu Said Ahmed b. Yakub es-Sakafi tahdis etti. .. Bize Ebu Süleyman Davud b. el-Hakem tahdis etti, bize Şube, Adiy b. Sabit'ten tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim ezan sesini duyduğu halde ona gelmeyecek olursa -mazeret sebebi ile olması hali dışında- onun namazı yoktur."

 

Bu hadiste Şube lehine şahitler arasında müsned mutabaatlar da bulunmaktadır.

Bunlardan birisini;

 

 

 

931 - Bize Fakih Ebu Nasr Ahmed b. Sehl Buhara'da tahdis etti... Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim ezan okuyanı duyduğu halde ona uymaktan bir mazeret kendisini alıkoymuyorsa (ve mazeretsiz olarak cemaate katılmıyorsa) onun namazı yoktur." Ashab: Mazeret nedir? diye sordu, o: "Korku yahut hastalıktır" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud'da bulunan bir ziyadedir. Önceki rivayetlere de bakınız. Hadis Beğavi, Şerhu'sSünne, 794; Darakutni, Sünen, i, 420; Taberani, el-Kebir, 12265. Hepsi hadisi merfu olarak rivayet etmişlerdir. Ayrıca İbn Ebi Şeybe, Musannef, r, 345'te Veki"den, o Şube'den diye mevkuf olarak rivayet etmiştir. Hakim'in bu son lafzı ise Ebu Cenab dolayısı ile zayıftır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

354- Her kim Sağlıklı Olduğu Halde Namaz için Ezan Okunduğunu Duyup da Mazeretsiz Olarak Namaza Gitmeyecek Olursa Allah Onun Başka Bir Yerde Kılacağı Namazını Kabul Etmez