HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

344- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sabah Namazında Vakıa ve Ona Benzer Sureleri Okurdu

 

910- * ... Bize İsrail, Simak'dan tahdis etti. O Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizin bu kıldığınız namazınıza yakın namaz kılardı. Şu kadar var ki o namazını kısa keserdi. Sabah namazında Vakıa Suresini ve ona yakın (bir başka sureyi) okurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim kendi senediyle: Sabah namazında Vakıa suresini okurdu diye tahriç etmiştir.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 2720; İmam Ahmed, Müsned, V, 104; Taberani, 1914; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 130; İbn Hibban, Sahih, 1823. Derim ki: "Vakıa suresi" ile ilgili habere dair ek açıklama müstensihlerin tahriflerindendir. Çünkü durum böyle olsaydı, bu hadis Müstedrek'te tahriç edilmezdi. Doğrusu ise (Vakıa suresi değil) "KM" suresidir. Müslim'in Sahih'inde yer alan rivayet de budur.

 

 

 

911- ... Bize Ebu Usame tahdis etti, bize Süfyan, Muaviye b. Salih'ten tahdis etti. O Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr el-Hadrami'den tahdis etti, o babasından, o Ukbe b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a muavvizeteyn (Felak ve Nas) surelerine dair o iki sure Kur'an'dan mıdır? diye sordum. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında o iki sureyi okuyarak bize imamlık yaptı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Ebu Usame, es-Sevri'den münferid olarak rivayet etmiştir. Ebu Usame ise sika ve itimat edilir birisidir.

Bu hadisi ayrıca Abdurrahman b. Mehdi ile Zeyd b. el-Hubab da Muaviye b. es-Salih'ten başka bir isnad ile rivayet etmişlerdir.

Abdurrahman b. Mehdi'nin bu hadisi rivayetini;

 

Diğer Tahric: Nesai, II, ı58; İbn Huzeyme, Sahih, 536; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 394; İbn Hibban, Sahih, ı8ı8. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

912- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi... Bana Abdurrahman b. Muaviye b. Salih, el-Ala b. el-Haris'den tahdis etti. O Muaviye'nin azatlısı elKasım'dan, o Ukbe b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Yolculukta Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın bineğini yularından çekiyordum. Allah Rasulü: "Ey Ukbe sana şimdiye kadar okunmuş en hayırlı iki sureyi öğretmeyeyim mi?" buyurdu. Ben öğret deyince, Allah Rasulü: "Kul euzu bi Rabbi'l-felak" ve "kul euzu bi Rabbi'n-nas" buyurdu. Bineğinden inince de bu iki sureyi okuyarak sabah namazını kıl(dır)dıktan sonra: "Ne dersin ey Ukbe" buyurdu.

 

Zeyd b. el-Huhab'ın, Muaviye b. Salih'ten diye rivayet ettiği hadise gelince, onun da senedi buna yakındır. Bu isnad ise ilkini illetli duruma düşürmemektedir. Çünkü bu isnad bir başka metne aittir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1462 bu lafız ile bir önceki hadise de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

345- ihlas Suresinin Fazileti