HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

342- imam Kur'an Okuduğu Takdirde Sizler Ummu'I-Kur'an Dışında Okumayınız. Çünkü Onu Okumayan Kimsenin Namazı Yoktur

 

903- *Adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti. .. Bize Muhammed b. Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr el-Leysi, Ata'dan tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim imamla birlikte farz namaz kılacak olursa onun sustuğu zamanlarda Fatihatu'l-Kitab'ı okusun. Her kim Ummu'l-Kitab'ı (Fatiha suresini) okuyabilirse o sure onun için yeterlidir."

 

Bunlardan bir diğerini de;

 

 

 

904- Bize Ebu'l-Fadl Muhammed b. İbrahim el-Müzekki tahdis etti. .. Bize İsmail b. Uleyye, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. O Mekhul'den, o Mahmud b. er-Rabi' el-Ensari'den -ki İlya'da yaşardı-, o Ubade b. es-Samit'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır)dı. Okumak ona ağır geldi. Namazı bitirince: "Ben gördüğüm kadarıyla sizler imamınızın arkasında da okuyorsunuz" buyurdu. Bizler: Allah'a yemin olsun ki evet ey Allah'ın Rasulü bu böyledir dedik. O şöyle buyurdu: "Hayır Ummu'l-Kur'an dışında böyle yapmayınız. Çünkü onu okumayanın namazı yoktur."

 

Mahmud b. er-Rabi' ise kendisi ile Ubade arasına Vehb b. Keysan'ı zikretmektedir:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 823, 824; Darakutn!, Sünen, I, 319; Tirmizi, 311 hasendir diyerek; İbn Hibban, 1785; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 37. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

905- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaktib tahdis etti. .. Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti. Bana aralarında Said b. Abdulaziz'in bulunduğu birden çok kişi Mekhtil'den tahdis etti. O Mahmud'dan, o Ebu Nuaym'dan rivayet ettiğine göre Ubade b. es-Samit'i Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek şöyle buyurduğunu dinlemiştir: "Namazda benimle okuyar musunuz" sorunca, biz: Evet, dedik. O: "Patihatu'l-Kitab dışında bunu yapmayınız" buyurdu.

 

 

 

906- Ebu Muhammed Abdurrahman b. Hamdan el-Cellab bize haber verdi. .. Bize Muaviye b. Yahya, İshak b. Abdullah b. Ebi Ferve'den tahdis etti. O Abdullah b. Amr b. el-Haris'den, o Mahmud b. er-Rabi' el-Ensari'den şöyle dediğini nakletti: Yanıma Ubade b. es-Samit ayakta (namaza) durdu. İmam okurken o da imamla birlikte okudu. Namazını bitirince ben: Ey Ebu'lVelid imam açıktan okurken sen de okuduğunu duyduğun halde mi Kur'an okudun? dedim. O: Evet, bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte okuduk. Rasulullah şaşırdı, sonra Subhanallah dedi. Namazını bitirince de bize: "Benimle birlikte kimse Kur'an okudu mu?" diye sordu. Biz: Evet deyince, şu cevabı verdi: Ben de hayret ederek: Kur'an hususunda benimle çekişen kişi kimdir? dedim. "İmam okuduğu takdirde sizler Ummu'l-Kur'an dışında Kur'an okumayınız çünkü onu Ummu'l-Kur'an'ı okumayanın namazı yoktur" buyurdu.

 

İşte bu Mahmud b. er-Rabi"den rivayeti hususunda Mekhul'e bir mutabidir ve her ne kadar İshak b. Ebi Ferve'nin rivayeti ise dahi aziz bir rivayettir. Ben bunu ancak şahit olarak zikrettim.

 

Diğer Tahric: Zehebi dedi ki: İbn Ebi Ferya helak olmuş birisidir. Hafız lraki'nin el-Müstahrec'inin altıncı meclisine bakınız. Bu rivayet Ebu Dayud'un rivayeti gibidir. Önceki açıklamalara da bakınız.

 

 

 

907- ... Bize Yahya b. Said el-Kattan tahdis etti. Bize Cafer b. Meymun tahdis etti, bize Ebu Osman en-Nehdi, Ebu Hureyre'den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine dışarı çıkıp insanlar arasında: "Fatihatu'l-Kitab ve bundan daha fazlasını okumadan namaz olmaz" diye nida etmesini emir buyurdu.

 

Bu üzerinde en ufak bir toz bulutu bulunmayan sahih bir hadistir. Çünkü Cafer b. Meymun el-Abdi Basralıların sika ravilerindendir. Yahya b. Said ise ancak sika ravilerden hadis nakleder.

Ayrıca müminleri emiri Ömer b. el-Hattab ile Ali b. Ebi Talib (r.a) da onların imam arkasında Kur'an okumayı emrettikleri şeklinde rivayet sahih olarak gelmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 395; Ebu Davud, 819-821; Tirmizi, 2954; Nesai, II, 135; İbn Mace, 838. Hadisi Müslim tahriç etmiş olmakla birlikte bu ifadelerle tahriç etmemiştir. Onun tahriç ettiği rivayet Ebu Davud'un bir rivayeti gibidir. Ayrıca hem buna dair, hem de bundan sonra gelen iki rivayete dair açıklamalar için Hafız Iraki'nin meclislerinden altıncı meclisine de bakınız.

 

 

 

908- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Ahmed b. Abdulcebbar tahdis etti, bize Hafs b. Gıyas tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib bildirdi, bize Ebu Kureyb tahdis etti, bize Hafs b. Ebu İshak, eş-Şeybani'den tahdis etti. O Cevvab et-Teymi ile İbrahim b. Muhammed b. el-Münteşir'den, o el-Haris b. Suveyd'den, o Yezid b. Şerik'den rivayet ettiğine göre Ömer'e imamın arkasında Kur'an okumaya dair soru sorunca, Ömer: Fatihatu'l-Kitab'ı oku dedi. Ben: (Namaz kıldıran) sen olsan dahi mi? dedim. O: Ben olsam dahi dedi.

 

Ben: Açıktan okusan da (okuyayım mı) dedim. Ömer: Açıktan okusam da (sen Fatiha'yı oku) dedİ.

 

Iraki, altıncı mecliste belirttiği üzere Darakutni hadisin sahih olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

343- Ali ilk iki Rekatta imamın Arkasında Fatihatu'l-Kitab ile Bir Sure Okunmasını, Son iki Rekatta da Fatihatu'I-Kitab'ın Okunmasını Emrederdi