HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

300- Cemaatle Birlikte Kılınan Namaz 25 Namaza Denktir. Eğer Yalnız Bulunduğu Bir Yerde Namazını Kılıp da Rüku ve Sücudunu Tam Olarak Yapacak Olursa Bu Elli Namaza Ulaşır

 

781 - ... Bize Ebu Muaviye, Hilal b. Ebi Meymune'den tahdis etti. O Ata b. Yezid'den, o Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle kılınan namaz 25 namaza denktir. Kişi namazı kimsenin olmadığı ıssız bir yerde kılıp da rüku ve sücudunu tam yapacak olursa bu elli namaza ulaşır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü her ikisi de Hilal b. Ebi Hilal'in -ki İbn Ebi Meymune de denilir, İbn Ali de denilir, İbn Usame de denilir ki hepsi aynı kişidir- rivayetlerini ittifakla delil göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 646; Ebu Davud, 560; İbn Mace, 788; İbn Hibban, Sahih, 1749,2055. Hadis hakkındaki değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

782- * ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Muhammed b. Tahla'dan tahdis etti. O Muhsan b. Ali'den, o Avfb. el-Haris'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim güzel bir şekilde abdest aldıktan sonra (mesdde) gider de insanların namaz kılmış olduklarını görürse aziz ve celil olan Allah o kimseye namazı kılıp da (cemaat arasında) o namaza hazır bulunana verdiklerinin aynısını verir ve bu hal onların edrlerinden hiçbir şey de eksiltmez."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Avf b. el-Haris sahabi değildir, tabiindendir. Aişe (r.anha)'ın süt kardeşidir. Kütüb-i Sitte'de onun hiçbir mürsel rivayeti yoktur. Müs]im ve Tirmizi dışında Kütüb-i Sitte müellifleri ondan hadis rivayet etmişlerdir. Bu hadis mürseldir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

301- Kadınlarınızı Mescide Gitmekten Alıkoymayınız. Bununla Birlikte Onlar için Evleri Daha Hayırlıdır