HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

299- Nebi (s.a.v.) Namaza Başladığında: "Allah'ım Kovulmuş Şeytandan, Onun Hemzinden, Nefhinden ve Nefsinden Slğınırım" derdi

 

777- ... Bize Muhammed b. Fudayl, Ata b. es-Saib'den tahdis etti. O Ebu Abdurrahman es-Sülemi, o İbn Sülemi'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başladığında "Allah'ım kovulmuş şeytan, onun hemzinden, nefhinden ve nefsinden sana sığınırım." (Ravi) dedi ki: Şeytanın hemzi delilik, nefsi şiir, nefhi büyüklenmektir.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Buhari, Ata b. es-Saib'in rivayetini delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 880; İbn Huzeyme, Sahih, 472; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 39'da böylece rivayet etmişlerdir. Hafız el-Meclis, s. 87'de hasen olduğunu söylemiştir. Ancak Ata'nın hafızası karışmıştır. Muhammed ise hafızasının karışmasından önce de sonra da ondan hadis dinlemiş birisidir. Hammad b. Seleme bu hadisi Ata'dan rivayet etmiş ve onu mevkuf olarak nakletmiştir. Nitekim Taberani, el-Kebir, 932; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 39'da böyledir. Bazı hafızların zikrettiklerine göre ise İbn Seleme kendisinden hafızası karışmadan önce hadis dinlemiş olan kimselerdendir. Bu durumda bu daha tercihe değer olur. Ancak İbn Seleme Muhammed b. Fudayl gibidir diyen kimselere göre böyle kabul edilemez. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

778- ... Bize Abdullah b. Amr b. Hassan tahdis etti, bize Şerik, Salim'den tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (namazda) bismillahirrahmanirrahim'i açıktan okurdu.

 

Buhari burada geçen Salim'in rivayetini -ki o İbn Aclan el-Aftas'dır- delil gösterdiği gibi Müslim de Şerik'in rivayetini delil göstermiştir. O halde bu sahih bir isnad olup, herhangi bir illeti bulunmamakla birlikte Buhari ve Müslim onu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 245. Ancak orada açıktan okuduğu sözkonusu edilmemektedir. Mecmau'z-Zevaid, II, 109'a da bakınız. Orada hadisin Bezzar tarafından da rivayet edildiğini belirtmekte ve ravilerinin sika olduğunu söylemektedir ama Zehebi şöyle demektedir: İbn Hassan'ın yalancı olduğunu birden çok kişi söylemiştir. Böyle bir hal ise musannıfa saklı kalacak bir durum değildir. Derim ki: Evet İbn Hassan oldukça vahidir, onun Lisan, III, 320'de de biyografisi vardır.

 

 

 

779- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Rahim eş-Şeybani haber verdi  ...  Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

780- ... Bize Yahya b. Said, İbn Ebi Zibb'den tahdis etti. O Abdurrahman b. Mehran'dan, o Abdurrahman b. Sa'd'dan, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "(Cemaatle namaza gelenler arasında) kimin geldiği yer mescide daha uzaksa ecri daha büyüktür."

 

Bu ravileri Medineli olan sahih bir hadistir. Yahya b. Said ise hadis ricalinin tenkidinde imam olan bir zıttır ama Buhari ve Müslim bunu -bundan başka bir senetle bu hadisi rivayet etmediğinden ötürü - tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 556; İbn Mace, 782. Abdurrahman b. Mehran hakkında İbn Hacer, Takribu't-Tehzib'de: Meçhul bir ravidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

300- Cemaatle Birlikte Kılınan Namaz 25 Namaza Denktir. Eğer Yalnız Bulunduğu Bir Yerde Namazını Kılıp da Rüku ve Sücudunu Tam Olarak Yapacak Olursa Bu Elli Namaza Ulaşır