HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

294- Kim 12 Yıl Ezan Okursa Cennet Onun için Vacip Olur. Her Bir Ezan Karşılığında Ona 60 Hasene, Her Bir Kamet Karşılığında da 30 Hasene Yazılır

 

764- ... Bize Abdullah b. Salih el-Mısri tahdis etti, bana Yahya b. Eyyub, İbn Cureyc'den tahdis etti, o Nafi'den, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Oniki yıl ezan okuyana cennet vacip olur. Ezan okuması karşılığında ona herbir sefer için altmış hasene yazılır, kameti karşılığında da ona otuz hasene yazılır."

 

Bu Buhad'nin şartına göre sahih bir hadistir. Abdullah b. Lehia'nın rivayet ettiği bir şahidi de bulunmaktadır. Müslim de -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- bunu şahit göstermiştir:

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 728'de Abdullah b. Salih yoluyla böylece rivayet etmiştir. Misbahu'z-Zucace'de (272) şöyle demektedir: Abdullah b. Salih zayıfbir ravi olduğundan dolayı senedi zayıftır.

Derim ki: Hayır, sadece Abdullah hakkında birtakım sözler söylenmiştir ama o yazılı rivayetinde sebt (sağlam) birisidir. Diğer taraftan bu hadisi rivayetinde Hakim'in bunun akabinde zikretmiş olduğu diğer bir vecihten ona mutabaatta bulunulmuştur. Bu hadis de zayıf olmakla birlikte başka bir hadisin senedini güçlendirmeye elverişli bir hadistir. Böylelikle bu hadis kendisinden sonra gelen bu diğer hadis ile güçlenmektedir. Hatta ilim adamlarından bir topluluk eğer ondan nakleden ravi burada olduğu gibi (765 numaralı rivayeti kastetmektedir) İbn Vehb ise sahih olduğunu kabul etmektedir. Bu durumda bu isnat tek başına sahih kabul edildiği ne göre bir başka yoldan da gelmişse durumu nasılolur?

 

 

 

765- ... Bize İbn Vehb tahdis etti, bana İbn Lehia, Ubeydullah b. Ebi Cafer'den haber verdi. O Nafi'den, o İbn Ömer'den naklettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Oniki sene ezan okuyan bir kimseye cennet vacip olur. Ona herbir ezanı karşılığında altmış hasene, herbir kameti karşılığında da otuz hasene yazılır."

 

 

766- *Bize İsmail b. Muhammed b. el-Fadl b. Muhammed eş-Şarani tahdis etti, bize de dem tahdis etti, bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Nafi'den, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta herhangi bir namaz için hem ezan okutup, hem kamet getirtmezdi. Bundan sabah namazı müstesnadır. (Sabah için) hem ezan okutur, hem kamet getirtirdi.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Müslim, Abdulaziz b. Muhammed'in rivayetini delil gösterdiği gibi, Buhari de Nuaym b. Hammad'ın rivayetini delil göstermiştir. Meşhur olan bunun İbn Ömer'in böyle bir uygulama yaptığıdır.

 

Bundan sonraki hadiste görüleceği gibi bu hadiste Ubeydullah'a muhalefet edilmiştir. Çünkü bundan sonraki hadiste bu uygulama mevkuf olarak rivayet edilmiştir. Geleceği üzere doğrusu da budur. Hakim de buna dikkat çekmiş bulunmaktadır.

 

 

 

767- *Bize Ebu Abdullah b. Muhammed b. Ahmed b. Batta el-Asbahani tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed b. Zekeriya el-Asbahani tahdis etti, bize Muharriz b. Seleme el-Adeni tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. Onun Nafi'den rivayet ettiğine göre İbn Ömer yolculukta kıldığı namazların hiçbirisi için ne ezan okur, ne kamet getirirdi. 

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, l, 73: Nafi'den, o İbn Ömer'den. Bu da sahih, mevkufbir rivayettir.

 

 

 

768- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Affan tahdis etti.

Bize fakih Ebu Bekr b. İshak da haber verdi. Bize Ahmed b. Amr b. Hafs bildirdi. Bize Abdulvahid b. Gıyas tahdis edip (Affan ile birlikte) dediler ki: Bize Hammad b. Seleme, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den nakletti.

Hammad dedi ki: Bize Ammar b. Ebi Ammar da Ebu Hureyre'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz ezanı işitip de eğer kap elinde ise o kaptan ihtiyacını karşılamadıkça onu elinden bırakmasın."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadisin Ebu Davud, I, 203'te yer aldığı daha önceden geçmişti. İleride (I, 426)'da da gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

295- Doğu ile Batı Arası Kıbledir