HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

295- Doğu ile Batı Arası Kıbledir

 

769- *Bize Ebu Ali Muhammed b. Ali el-İsferayini tahdis etti, bize Ebu Yusuf Yakub b. Yusuf el-Vasıti tahdis etti. Bize Şuayb b. Eyyub tahdis etti, bize Abdullah b. Numeyr, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Nafi'den, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğu ile batı arası kıbledir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir çünkü Şuayb b. Eyyub sika bir ravidir ve bunu müsned olarak rivayet etmiştir. Ayrıca bunu Muhammed b. Abdurrahman b. Muhabber -ki sika bir ravidir- Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)'dan müsned (senedi Peygamber efendimize varan) bir hadis olarak da rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi bu hadisi 3044'te İbn Ömer'den mevkufbir rivayet olarak mu allak olarak zikretmiştir. Bu şekilde merfu olarak Darakutni, Sünen, i, 101'de Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 9'da zikretmiştir. Beyhaki şöyle demektedir: Meşhur olan ise cemaatin Hammad b. Seleme'de Zaid b. Kudame'den, Yahya b. Said'den ve başkalarından, onların Ubeydullah'tan, o Nafi'den, o İbn Ömer'den, İbn Ömer'in bir sözü olarak zikrettikleridir. Derim ki: Böylelikle mevkuf rivayetin sahih olduğunu belirtmiş olmaktadır. Bundan sonraki rivayetle de Muhammed b. Abdurrahman ile ona mutabaat olunmuştur. Muhammed b. Abdurrahman ise talif (rivayet ettiği hadis hiçbir şekilde alınmayan) ya da içinde Hz. Peygamber'e iftira etmekle yahut Rafızi olmakla suçlanan bir ravi bulunduğu için çok zayıf görülen hadis demektir. Bk. Aydınlı, Hadis ıstılahiarı Sözlüğü, s. 309 (Çeviren) Birden çok kişi onu itham etmiş, diğerleri onu zayıf görmüşlerdir. Lisan, V, 246'da biyografisi vardır. O halde bu hadis merfu olarak zayıftır. Ancak hadisin Ebu Hureyre'den ve başkalarından gelen merfu bir şahidi de bulunmaktadır.

 

 

 

770- *Bunu bize Ebu'l-Abbas b. Ahmed el-Mahbubi Merv'de haber verdi, bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Muhammed b. Abdurrahman b. Muhabber, Nafi'den haber verdi. O İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğu ile batı arası kıbledir" buyurmuştur. 

 

Bu sahih bir hadistir. Bir grup muhaddis de bunu Abdullah b. Ömer'den mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

771- * ... Bize Muhammed b. Yezid el-Vasıti tahdis etti, bize Muhammed b. Salim, Ata'dan tahdis etti. O Cabir'den şöyle dediğini nakletti: Yolculuk esnasında yahut yolculuk yaparken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılardık. Bir gün bir bulut etrafı gölgelik yaptı. Bu sebeple biz de şaştık kaldık. Kıblenin neresi olduğu hususunda da anlaşmazlığa düştük. Bizden her birimiz bir başına namazını kıldı. Bu sebeple her birimiz kendi önünde bulunduğumuz yeri işaretlemek üzere çizgi çizmeye koyulduk. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye zikredince, bize namazlarımızı yeniden kılmamızı emretmedi ve: "Namazınız yerini bulmuştur" buyurdu. 

 

Bu Muhammed b. Salim dışında bütün rayilerinin rivayeti delil gösterilmiş bir hadistir. Ben Muhammed b. Salim hakkında herhangi bir tadil ye cerh olduğunu bilmiyorum. Buhari ye Müslim'in kitaplarını tetkik ettim, bu hususta herhangi bir rivayet tahriç ettiklerini görmedim.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, ıo. Zehebi dedi ki: O -yani Muhammed b. Salim- Ebu's-Sehl künyeli olup, vahi bir ravidir. Derim ki: Ancak Beyhaki'nin, es-Sünenu'l-Kübra'sında olduğu gibi Abdulmelik b. Süleyman ile de ona mutabaatta bulunulmuştur. Beyhaki ayrıca bu mutabaattaki rivayette senette yer alan vicade kaydından ötürü illetli kabul etmiştir.

 

[Vicade bir kimsenin bir hocanın kendi el yazısıyla yazılmış yahut rivayet hakkına sahip olduğu bir hadis kitabını bazı yazılı hadislerini bulması, elde etmesi demektir. Bu usul çok tartışmalı olmakla birlikte hadis öğrenme / alma yollarından biridir. -Aydınlı, Hadis Istılahları Sözlüğü, 331 Çeviren-]

 

Ancak bu illet sayılmaz ama ona kadar ulaşan senetteki raviler hakkında bazı tenkitlerin yapılmış olduğu kimseler vardır. Ayrıca bk. İrvau'l-Galil, I, 324

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamet ve Cemaatle Namaz