HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

292- Ezan Okuduğun Takdirde Ezanını Ağır Ağır Oku, Kamet Getirecek Olursan Hızlıca Kamet Getir, Okuduğun Ezan ile Getirdiğin Kamet Arasında da Yemek Yiyenin (Yemeğini), Su içenin de içeceğini Bitirecek Kadar Bir Süre Bırak

 

760- ... Bize Abdulmun'im b. Nuaym er-Riyahi tahdis etti, bize Amr b. Said el-Esvari tahdis etti, bize Yahya b. Müslim, el-Hasen ile Ata'dan tahdis etti. İkisinin Cabir b. Abdullah'tan rivayet ettiklerine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'e şöyle buyurdu: "Ezan okuduğun takdirde ezanını ağır ağır oku, kameti hızlıca getir, okuduğun ezan ile getirdiğin kamet arasında da yemek yiyenin yemeğini bitireceği, içenin de (suyunu) içeceği, abdesti sıkışmış olanın da def-i hacete girdiği vakit ihtiyacını karşılayacağı kadar bir süre bırak."

 

Bu hadisin senedinde Amr b. Faid dışında tenkide uğramış bir kimse yoktur. Diğerleri Basralı hadis alimleridir. Bu da bunun dışında bir senedinin olduğunu bilmediğim garib bir sünnettir. Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 195. Zehebi dedi ki: Darakutni, Amr b. Faid metruk bir ravidir demiştir.

 

 

 

761 - *Bize Ebu Amr Osman b. Ahmed b. es-Semmak tahdis etti, bize Ebu Kılabe tahdis etti, bize Vehb b. Cerir tahdis etti.

Bana Abdurrahman b. el-Hasen el-Esedi de haber verdi, bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti.

Bize Ahmed b. Yakub es-Sakafi de tahdis etti. Bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Ebu'l-Velid tahdis edip (Vehb ve Adem ile birlikte) dediler ki:

Bize Şube, Ebu Bişr'den tahdis edip dedi ki: Ben Ebu'l-Melih'i, Abdullah b. Utbe'den, o Um Habibe'den şunu tahdis ederken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzinin ezanını duyduğu takdirde müezzin susuncaya kadar dediğinin aynısını söylerdi. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onu tahriç etmemişlerdir. Hadisin sahih bir senede bir şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 326; İbn Mace, 719; İbn Huzeyme, Sahih, 482; Ebu Ya'la, Müsned, I, 331; Taberani, el-Kebir, XXIII, 428. el-Bılsırl, Misbahu'z-Zucace'de şöyle diyor: Senedi sahihtir. Nesai, Abdullah b. Utbe'den rivayet nakletmiş, İbn Huzeyme Sahih'inde rivayetini tahriç etmiştir. O halde ona göre Abdullah sika bir ravidir.

Derim ki: Abdullah pek kuvvetli bir ravi değildir. Şu kadar var ki şahitleriyle birlikte onun rivayet ettiği hadisi hasen kabul etmek mümkündür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

293- Kim Kesin Bir inançla Müezzinin Dediğinin Aynısını Söylerse Cennete Girer