HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

Ezan ve ikamet Bahisleri

 

736- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi tahdis etti, bize Muhammed b. İsa et-Tarsusi haber verdi, bize er-Rabi' b. Yahya tahdis etti, Bize Şube tahdis etti.

Bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. İshak da tahdis etti, bize Muhammed b. Salib b. Harb bildirdi, bize Abdullah b. Hayran tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak Ebu Nasr ed-Daraberdi Merv'de haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bize Abdan tahdis etti. Bana babam Şube'den haber verdi.

Bize Ebu Bekr b. İshak ile Ebu Bekr b. Baleveyh de tahdis edip dediler ki: 3ize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube, Ebu Cafer el-Medftini'den tahdis etti. O Müslim Ebu'l-Musenna el-Kari'den şöyle dediğini nakletti:

 

İbn Ömer'i şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ezan (sözleri) ikişer ikişer tekrarlanır, kamet de birer birer söylenirdi. Ancak kamet getiren kişi: Kadı kameti's-salah'ı iki defa söylerdi. Bizler kamet getirildiğini işittik mi hemen abdest alır sonra namaza çıkar giderdik.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Çünkü burada sözü geçen Ebu Cafer, Umeyr b. Yezid b. Habib el-Hatmi'dir. Said b. el-Müseyyeb ve Umare b. Huzeyme b. Sabit'ten hadis rivayet etmiştir. Kendisinden de Süfyan es-Sevri, Şube, Hammad b. Seleme ve onların dışındaki Müslüman imamlarından kimseler rivayette bulunmuştur. Ebu'l-Musenna el-Kari ise Nafi b. Ebi Nuaym'ın üstatlarından olup, adı Müslim b. el-Müsenna'dır. İsmail b. Ebi Halid ve Süleyman et-Teymi ile tabiinden daha başkaları ondan rivayette bulunmuşlardır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 510; İbn Huzeyme, Sahih, 374; İmam Ahmed, Müsned, II, 85; Nesai, II, 3; Darimi, Sünen, l, 270; İbn Hibban, Sahih, 1674. Doğrusu Ebu Cafer'in, Müslim b. İbrahim b. Müslim olduğudur.

 

 

 

*******************

284- (Ezan Okuyan) Ezan Lafızlarını Çifter Çifter, (Kamet Getiren) Kamet Lafızlarını Teker Teker Okur

*******************

 

737- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize el-Abbas b. Muhammed ed-Dur! tahdis etti. Bize Yahya b. Main tahdis etti. Bize Abdulvehhabes-Sakafi,Eyyub es-Sahtiyani'den tahdis etti, o Ebu Kılabe'den, onun Enes'ten rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'e ezan lafızlarını çifter çifter, kamet lafızlarını da teker teker okumasını emir buyurdu. 

 

Bu hadis ehlinin imam ı ve ravilerin tartışılmaz tezkiye edicisinin müsned olarak naklettiği bir hadistir. Bu hususta ona güvenilir sika Kuteybe b. Said de mutabaat etmiş bulunmaktadır. Nitekim; (...)

 

Diğer Tahric: Müslim, 378; Buhari, 605; Ebu Davud, 508; İbn Hibban, Sahih, 1675; İbn Huzeyme, Sahih, 375; İbn Ebi Şeybe, Musannef, l, 205; İmam Ahmed, Müsned, III, 103; Tahavi, Müşkilu'l.Asar, 1, 133.

 

 

 

738- Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. el-Hadr eş-Şafii ile Ebu'l-Abbas Muammed b. Cafer el-Herevi tahdis edip dediler ki: Bize Hafız Ebu Ali Abdulah b. Muhammed b. Ali el-Belhi tahdis etti. Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Abdulvehhabes-Sakafi, Eyyub'dan tahdis etti. O Ebu Kılabe'den, o Enes r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'e ezan lafızlarım çifter, kaillet lafızlarım da teker teker söylemesini emir buyurdu.

 

Buhari ve Müslim bu hadisi bu şekilde tahriç etmemişlerdir. Bu hadis ikisinin şartına göre sahihtir.

 

Hakim bu hususta yanılmıştır. Çünkü her ikisinde de hadis bu şekildedir. Ancak "emrolundu" lafzı ile rivayet edilmiştir. Şayet Hakim eğer bu iki lafız arasında fark gözetmeyi kastetmiş ise mesele yok! Bununla birlikte anlam bakımından aralarında bir fark yoktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

285- Ezan ve Savaş Esnasında Yapılan Dua Geri Çevrilmez