HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

235- Kadının Guslünden Artan Sudan Abdest Almak Yahut Gusletmek

 

580- Bize Ebu Ömer ile Osman b. Ahmed b. es-Semmal tahdis etti, bize Hanbel b. İshak tahdis etti, bize Kabisa tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti, bize el-Hasen b. Halim el-Mervezi haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih bildirdi, bize Abdan bildirdi, bize Abdullah bildirdi, bize Süfyan, Simak b. Harb'den bildirdi. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin zevcelerinden bir kadın cünüplükten dolayı gusletti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onun arttırdığı sudan abdest aldı ya da gusletti.

 

Şube, Simak'den diyerek ona (Süfyan'a) mutabaat etmiştir.

 

Diğer Tahric: -Tirmizi, 65; Nesai, i, 173; Ebu Davud, 68; İbn Mace, 370; İbn Hibban, Sahih, 1241,1242; İmam Ahmed, Müsned, X, 337; Tirmizi hasen, sahihtir demiştir.

 

 

 

581- Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh tahdis etti, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali de tahdis etti, bize Muhammed b. İshak bildirdi, bize Muhammed b. Yahya el-Katii tahdis etti. Bize Ebu Ali de tahdis etti, bize Ali b. el-Abbas b. el-Velid el-Beceli tahdis etti, bize Ahmed b. el-Mikdam tahdis etti. Hepsi de (Ahmed b. Hanbel, Muhammed b. Yahya ve Ahmed b. el-Mikdam) dediler ki: Bize Muhammed b. Bekr tahdis etti, bize Şube, Simak b. Harb'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kaptan abdest almak istedi. Hanımlarından birisi: Ey Allah'ın Rasulü ben bundan abdest aldım dedi ise de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı ve: "Hiçbir şey suyu necis etmez" buyurdu.

 

Buhari, İkrime'nin rivayet ettiği hadisleri delil gösterdiği gibi Müslim'de Simak b. Harb'in rivayet ettiği hadisleri delil göstermiştir. Bu hadis de taharet hususunda sahih bir hadis olmakla beraber Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Hadisin herhangi bir illeti olduğu bilinmemektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

236- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin Gökten Suyun inmesi Mucizesi