HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

208- Kitap Ehlinin ve Müşriklerin Kaplarını Kullanmak

 

517- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize Süleyman b. Harb tahdis etti.  Bize Muhammed b. Salih b. Hani de tahdis etti, bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Ebu'r-Rabi' tahdis edip (Süleyman ile birlikte) dediler ki: Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti, bize Eyyub, Ebu Kılabe'den tahdis etti. O Ebu Salebe el-Huşeni'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin huzuruna gidip dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü! Ben bir yerde yani biz ehli kitabın bulunduğu yerde bulunuyorum. Onlar şarap içiyor, domuz yiyorlar. Onların kap kacakları ve tencereleri hakkındaki görüşün nedir? Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Onların kap kacakları yerine başkalarını bulduğunuz sürece onları bırakınız. Onları kullanmak sizin için zorunlu bir hal alırsa o kap kacakları su ile yıkayınız." Hatta: "Üzerlerine su serpiniz" de buyurdu. Sonra:

"O kaplarda yemek pişirip yiyiniz" buyurdu. Hammad dedi ki: Zannederim: İçebilirsiniz de dedi.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5161; Müslim, 1932; Ebu Davud, 2850, 2855, 2856, 2857; Tirmizi, 1464; Nesai, VII, 181; İbn Mace, 3207.

 

 

 

518- Hadisi Şube de Eyyub'dan böylece rivayet etmiştir. Onu bize fakih Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Ebu'l-Musenna, Muhammed b. Eyyub ve Ahmed b. Ömer b. Hafs tahdis edip dediler ki: Bize Amr b. Merzuk tahdis etti, bize Şube, Eyyub'dan bildirdi. O Ebu Kilabe'den, o Ebu Salebe el-Huşeni'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye şöyle sordu: Ben genelde kitap ehlinin bulunduğu topraklarda yaşıyorum. Onların kap kacaklarını ne yapalım? Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Başkalarını bulduğunuz sürece onlarınkini bırakınız. Onlardan başka kaplar bulamayacak olursanız o kapları su ile yıkayıp, sonra da yemek pişiriniz" buyurdu.

 

Halidel-Hazza da Ebu Kılabe'den hadisi böylece rivayet etmiştir:

 

 

519- Bize Hafız Ebu Ali el-Hasen b. Ali tahdis etti, bize Muhammed b. el-Huseyn b. Mukrim bildirdi, bize Nasr b. Ali tahdis etti, bize Ebu Ahmed tahdis etti, bize Süfyan b. Halid tahdis etti. O Ebu Kilabe'den, o Ebu Salebe elHuşeni'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye müşriklerin kap kacakları hakkında soru sordum. O: "Onları yıkayın sonra o kaplarda yemek pişirin" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. Eğer bunun illetinin Hammad b. Seleme ile Huşeym'in, Halid'den rivayeti olup, senette Ebu Esma er- Rahbi'yi fazladan zikrettiğini illet olarak gösterecek olursa bununla birlikte hadis yine sahihtir ve Sahih'te tahriç edilmesi gerekir. Üstelik Ebu Kılabe, Ebu Salebe'den hadis dinlemiştir.

 

 

 

520- Hadisin Hammad b. Seleme yoluyla rivayetine gelince, onu bize fakih Ebu Bekr İsmail b. Muhammed Rey'de haber verdi, bize Ebu Hatim er-Razi tahdis etti, bize Ebu Seleme ve Haccac b. Minhal tahdis edip dediler ki: Bize Hammad b. Seleme, Eyyub'dan tahdis etti. O Ebu Kılabe'den, o Ebu Esma er-Rahbi'den, o Ebu Salebe el-Huşeni'den şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü biz kitap ehlinin yaşadığı bir bölgede bulunuyoruz. Onların tencerelerinde yemek pişiriyor, kap kacaklarıyla su içiyoruz. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Onların kap kacaklarından başkalarını bulamayacak olursanız onları yıkayınız."

 

 

521- Hadisin Huşeym yoluyla rivayetine gelince, onu bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Kuteybe bildirdi, bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Huşeym, Halidel-Hazza'dan bildirdi. O Ebu Kılabe'den, o Ebu Esma'dan [      ] Onların (müşriklerin) kap kacaklarına ihtiyaç duyuyor ve onlarda yemek pişiriyoruz. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "O kap kacakları su ile yıkadıktan sonra onlarda yemek pişirin ve onlardan yararlanın."

 

Her iki senet de Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

209- Yırtıcı Hayvanların Derilerinin (Kullanılmasının) Yasaklanması