HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

210- Üçte İki Müdd Su İle Abdest Almak

 

524- *Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Ziyad tahdis etti. Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis edip (el-Hasen ile birlikte) dediler ki: Bize İbrahim b. Musa erRazi tahdis etti, bize Yahya b. Zekeriya b. Ebi Zaide tahdis etti, bize Şube, Habib b. Zeyd'den tahdis etti. O Abbad b. Temim'den, o Abdullah b. Zeyd'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye üçte iki mudd miktarında bir su getirildi. O da abdest aldı (abdest alırken) kollarını ovaladı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bu hadis KütübSitte'de: Buhari, 157; Müslim, 235; Muvatta, 1, ıs; Ebu Davud, 11S-120; Tirmizi, 35, 47; Nesai, i, 71; İbn Mace, 434, 405. Ancak onlarda hadis bu lafızia değildir.

 

 

 

525- Bize fakih Ebu'n-Nadr Muhammed b. Muhammed b. usuf haber verdi, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Ali İbnu'l-Medini tahdis etti. Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bize babam tahdis edip (Ali b. el-Medini ile birlikte) dediler ki: Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, ez-Zühri'den şöyle dediğini bildirdi. Bana Urve, Amre'den haber verdi. O .Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatı ile neticelenen hastalığı sırasında şöyle buyurdu: "Olur ki insanlara bir tavsiyede bulunurum diye ağızlarının bağları çözülmemiş yedi kırbadan üzerime su dökünüz." .Aişe dedi ki: Biz de onu Hafsa'ya ait bakırdan bir leğen içerisine oturtup, üzerine suyu döktük. Bize dediğimi yerine getirdiniz diye işaret etmeye koyuldu sonra çıktı. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü Hişam b. Yusuf es-San'ani ile Muhammed b. Humeyd el-Ma'meri hadisin senedinde Amre'yi sözkonusu etmemişlerdir.

 

 

 

526- (Hadisin) Hişam yoluyla gelen rivayetini bize fakih Ebu'n-Nadr haber verdi, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bana Abdullah b. Muhammed es-Saydalani de haber verdi [...], bize .Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini tahdis etti. [...] Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ruhunun kabzedilmesi ile neticelenen hastalığı sırasında: "Üzerime yedi kırbadansu dökünüz" buyurdu.

 

 

527- Hadisin Ebu Süfyan el-Ma'meri yoluyla rivayetine gelince, onu bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti. Bize İsmail b. Kuteybe bildirdi, bize Yahya b. Yahya bildirdi. Bize Muhammed b. Humeyd, Ma'mer'den bildirdi. O ezZühri'den, o Urve'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatı ile neticelenen hastalığı sırasında: "Üzerime yedi kırbadan su dökünüz."  Her iki senet de Buhari ile Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

211- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin Ölümü ile Neticelenen Hastalığı Esnasında Dişlerini Misvaklaması