HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

207- Deniz Suyu Temiz, Meytesi Helal Olan (Bir Su)dır

 

505- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Şureyc b. en-Numan tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Ebu't-Teyyah'tan tahdis etti. O Musa b. Seleme'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye deniz suyuna dair soru sorulunca, o: "Deniz suyu temizdir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Şahitleri pek çok olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun ilk şahidi:

 

Diğer Tahric: Darakutni. Sünen. I, 35. Hadisin mevkuf olduğunu tercih etmektedir

 

 

 

506- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Talib tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Ata tahdis etti.

Bana Ebu Bekr b. Ebi Nasr da haber verdi, bize Muhammed b. Muhammed b. İsa tahdis etti, bize el-Kanebi tahdis etti. (Abdulvehhab ile birlikte) Malik'ten, o Safvan b. Suleym'den, o el-Ezrak hanedanının azatlısı Said b. Seleme'den rivayet ettiğine göre Muğire b. Ebi Burde -Abduddar oğullarından bir adamdır- kendisine Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlediğini haber vermiştir: Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a soru sorarak: Ey Allah'ın Rasulü biz denizde yolculuk yapıyor ve bizimle beraber az miktarda su götürüyoruz. Eğer onunla abdest alırsak susuz kalırız, deniz suyuyla abdest alabilir miyiz? deyince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O suyu temiz, meytesi helal olandır" buyurdu 

 

Malik b. Enes'e, Safvan b. Suleym'den rivayeti hususunda Abdurrahman b. İshak ile İshak b. İbrahim el-Müzeni de mutabaat etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 69; Nesai, I, 50; İbn Mace, 386; Ebu Davud, 83; İbn Hibban, Sahih, 1243. Bu sahih bir hadistir.

 

 

 

507- Abdurrahman b. İshak'ın hadisini bize Ebu Bekir b. İshak tahdis etti. Bize Abdullah b. Eyyub b. Zazan bildirdi, bize Muhammed b. el-Minhal tahdis etti, bize Yezid b. Zurey' tahdis etti. Bize Abdurrahman b. İshak, Safvan b. Suleym'den şöyle dediğini nakletti:

 

Bize Ebu Yusufb. Yakub da bildirdi, bize Muhammed b. Ebi Bekr tahdis etti, bize Yezid b. Zurey' tahdis etti, bize Abdurrahman b. İshak tahdis etti. Bize Safvan b. Suleym, Said b. Seleme'den tahdis etti. O el-Muğire b. Ebu Burde'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak zikretti.

[       ) el-Kileyni Rey'de ... bize Said b. Kesir b. Yahya b. Humeyd b. Nafi el-Ensari tahdis etti, bize İshak b. İbrahim, Safvan b. Süleym'den tahdis etti. O Said b. Seleme'den, o el-Muğire b. Ebi Burde'den -ki o Abduddar oğullarındandır-, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) denizde yolculuk yapanlardan bir grup gelerek: Ey Allah'ın Rasulü bizler denizde yolculuk yapıyor ve az miktarda yanımıza su alıyoruz. Onunla abdest alacak olursak susuz kalırız, deniz suyundan abdest almak bizim için uygun olur mu? dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O suyu temiz, meytesi helal olandır" buyurdu.

 

el-Cunah Ebu Kesir bu hadisin Said b. Seleme'den rivayet edilmesi hususunda Safvan b. Süleyman'a mutabaat etmiştir.

 

 

508- *Bunu bize Ali b. Hamşaz el-Adı tahdis etti, bize Ubeyd b. Abdulvahid b. Şerik bildirdi, bize Yahya b. Bekr tahdis etti. el-Leys, Yezid b. Ebi Habib'den tahdis etti, bana el-Culah, Ebu Kesir'in tahdis ettiğine göre İbn Seleme el-Mahzumi kendisine şunu tahdis etmiştir: Muğire b. Ebi Burde'nin, İbn Seleme'ye haber verdiğine göre o Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında idik. Huzuruna bir avcı gelerek: Ey Allah'ın Rasulü biz avlanmak amacıyla denizde yolculuk yaparız. Bizden herhangi bir kimse yakın yerde av bulacağı ümidi ile yanına bir matara su alır. Bazen o şekilde avını bulabilir, bazen de denizde gideceğini düşünmediği yere kadar gittiği halde avı bulamaz. Belki o ihtilam olur yahut abdest almak ister. Eğer o su ile gusledecek yahut abdest alacak olursa muhtemelen birimizi susuzluk helak edebilir. Böyle bir tehlikeden çekindiğimiz takdirde deniz suyu ile gusletmemizi yahut abdest almamızı uygun bulur musun? O Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu zikretti:

"Onunla (deniz suyuyla) gusledin, o suyla abdest alın çünkü deniz suyu temiz, meytesi helal olandır."

 

el-Cunah, Ebu'l-Kesir'in rivayetini delil göstermiştir.

Yahya b. Said el-Ensari ile Yezid b. Muhammed el-Kuraşi bu hadisin rivayeti hususunda Said b. Seleme el-Mahzumi'ye mutabaat etmişler ve bu rivayette ona göre farklı nakilde bulunmuşlardır:

 

 

509- *Onu bana Ebu Muhammed b. Ziyad el-AdI haber verdi, bize dedem tahdis etti, bize Amr b. Zurare bildirdi, bize Huşeym, Yahya b. Said'den tahdis etti. O el-Muğire b. Ebu Burde'den, o Mudlic oğullarından bir adamdan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

510- Bize Ebu'l-Hasen Muhammed b. el-Hasen haber verdi, bize Ali b. Abdulaziz bildirdi, bize Haccac b. Minhal tahdis etti, bize Hammad, Yahya b. Said'den tahdis etti. O el-Muğire b. Abdullah'tan, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak nakletti. Said b. Bilal de Yahya b. Said'den, o Abdullah b. el-Muğire'den, o babasından demiştir.

 

 

511- Yezid b. Muhammed el-Kuraşi'nin hadisine gelince, onu bize Ali b. Hamşaz el-AdI tahdis etti, bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti, bize İbn Ebi Meryem tahdis etti. Bana Yahya b. Eyyub haber verdi, bana Halid b. Yezid'in tahdis ettiğine göre Yezid b. Muhammed el-Kuraşi kendisine el-Muğire b. Ebi Burde'den tahdis etti, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Bir grup Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelerek: Bizler denizden (balık) avlıyoruz. Beraberimizde de [    ] bulunur. .. Allah Rasulü: "Evet, ondan abdest alımz" buyurdu.

 

[    ] Buhari burada adı geçen Yezid b. Muhammed el-Kuraşi'yi et-Tarih'inde [zikretti]. Kendisinden de el-Leys b. Ebi Burde rivayet nakletmiştir.

 

 

 

512- Bunlardan birisi de Said b. el-Müseyyeb'dir. Bize Hafız Ebu Ali elHuseyn b. Ali tahdis etti, bize Ebu Yakubİshak b. İbrahim b. Yunus Mısır'da tahdis etti, bize İshak b. İbrahim b. Sehl tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed b. Rabia tahdis etti, bize İbrahim b. Sa'd, ez-Zühri'den tahdis etti. O Said b. el-Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye deniz suyu hakkında ondan abdest alalım mı diye soruldu. o: "(Deniz) suyu temiz, meytesi helaldir" buyurdu.

 

 

513- Bunlardan birisi de Ebu Seleme b. Abdurrahman'dır: Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Ebu Bekr Muhammed b. Muhammed b. Reca b. es-Sündi tahdis etti, bize Ebu Eyyub Süleyman b. Abdurrahman ed-Dımaşki tahdis etti, bize Muhammed b. Gazavan tahdis etti, bize el-Evzai, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti, o Ebu Usame'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a deniz suyundan abdest almaya dair soru sorulunca, o: "O (deniz) suyu temiz, meytesi helal olandır" buyurdu.

 

Hakim dedi ki: Ben İmam Malik b. Enes'e mutabaatlarda bu hadisin rivayet yolları arasında bu kitabın şartına uymayan üç kişi de hadisi nakletti. Bunlar ise Abdurrahman b. İshak, İshak b. İbrahim el-Müzeni ve Abdullah b. Muhammed el-Kudami'dir. Beni buna iten İmam Malik'in Muvatta adındaki kitabının baş tarafına almış olduğu ve İslam fukahasının onun çağından günümüze kadar elden ele dolaştırdığı bu asıl rivayete dair mutabaat ve şahitlerin ilim adamı tarafından bilinmesidir. Şüphesiz ki böyle bir hadisin Said b. Seleme ile el-Muğire b. Ebi Burde'nin cehaleti (hadis rivayeti ile tanınmadıkları) ileri sürülerek illetli olduğu söylenemez. Üstelik cehalet niteliği bu mutabaatlar sayesinde onların üzerinden kalkmış olmaktadır. Ayrıca bu hadis Ali b. Ebi Talib, Abdullah b. Abbas, Cabir b. Abdullah, Abdullah b. Amr ve Enes b. Malik'ten (onlar) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan buna yakın olarak da rivayet edilmiştir.

 

 

 

514- Ali (r.a)'ın rivayetiyle hadis: Onu bize Ebu Said Ahmed b. Muhammed en-Nesevi tahdis etti, bize Ahmed b. Muhammed b. Said tahdis etti, bize Ahmed b. el-Huseyn b. Ali tahdis etti. Bana babam kendi babasından tahdis etti, babası onun dedesinden, o Ali b. Ebi Talib'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a deniz suyu hakkında soru soruldu. Allah Rasulü: "O suyu temiz, meytesi helal olandır" buyurdu.

 

İbn Abbas'ın hadisini daha önceden zikretmiş bulunuyoruz.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, I, 35. Hadisin zayıf olduğu belirtilmiştir.

 

 

 

515- Cabir'in hadisine gelince, onu bize Hafız Abdulbaki b. Nafi tahdis etti, bize Muhammed b. Ali b. Şuayb tahdis etti, bize el-Hasan b. Bişr tahdis etti, bize el-Muafa b. Umran, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ebu'z-Zubeyr'den, o Cabir'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den deniz hakkında: "O suyu temiz, meytesi helal olandır" buyurduğunu nakletti.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, Sünen, 388; İmam Ahmed, Müsned, III, 373; İbn Huzeyme, Sahih, 112; İbn Hibban, Sahih,1244

 

 

 

516- *Abdullah b. Amr yoluyla gelen hadise gelince: Onu bize el-Abbas b. Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize el-Hakem b. Musa tahdis etti. Bize Hikl b. Ziyad, el-Evzai'den tahdis etti. O Amr b. Şuayb'den, o babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Denizin meytesi helal, suyu temizdir" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, I, 35.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

208- Kitap Ehlinin ve Müşriklerin Kaplarını Kullanmak