HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

199- Su iki Kulle Olduğu Takdirde Hiçbir Şey Onu Necis Etmez

 

470- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Has en b. Ali b. Affan tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti.

Bana Abdullah b. Musa haber verdi, bize İsmail b. Kuteybe tahdis etti, bize Ebu Şeybe'nin oğulları Ebu Bekir ve Osman tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Usame tahdis etti. Bana Fakih Ebu'l-Velid de haber verdi, bize Abdullah b. Muhammed b. Şireveyh tahdis etti. Bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Ebu Usame bildirdi, bize el-Velid b. Kesir, Muhammed b. Cafer b. ezZubeyr'den tahdis etti. O Abdullah b. Abdullah b. Ömer'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a meskun olmayan arazide bulunup da yırtıcı hayvanların ve diğer hayvanların gidip geldiği arazideki suyun durumu sorulunca: "Su iki kulle olduğu takdirde hiçbir şeyonu necis etmez" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Her ikisi de bu hadisin bütün ravilerinin rivayetlerini delil gösterdikleri halde bunu tahriç etmemişlerdir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır elbette ama ben onların bu hadiste Ebu Usame'ye ve el-Velid b. Kesir'e muhalefetten dolayı tahriç etmediklerini zannediyorum.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 63; Nesai, l, 175; Tirmizi, 67; İbn Mace, 517;

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

200- Kulleteyn Hadisinde Ravilerin ve Lafızlarm ihtilafları