HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

196- Ancak Mümin Bir Kimse

Abdeste Gereken Dikkati Gösterir

 

459- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize Şube tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Ebu'l-Velid ile Ebu Ömer Muhammed b. Kesir tahdis edip (Ravh ile birlikte) dediler ki: Bize Şube tahdis etti.

 

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube, el-A'meş'ten tahdis etti. O Salim b. Ebi Cadd'dan, onun Sevhan'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Siz istikamet üzere olun. (İstikamet üzere olmanın) sevap ve ecrini asla kuşatamazsınız. Şunu da bilin ki dininizin en hayırlı olan (amel)i namazdır. Müminden başkası da abdeste gereken dikkati göstermez."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 277; İmam Ahmed, Müsned, V, 282; Darimi, Sünen, l, 168; Taberani, el-Kebir, 1444; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 996; İbn Mace gelecek iki rivayette olduğu gibi "amellerinizin" lafzı ile rivayet etmiştir.

 

 

 

460- [...] eş-Şeyhani Kufe'de ... bize İbrahim b. İshak el-Kadi ez-Zühri tahdis etti, bize Muhammed b. Ubeyd tahdis etti, bize el-A'meş tahdis etti.

 

Bize Ebu Bekr b. Baleveyh de haber verdi, bize Muhammed b. Ahmed b. en-Nadr tahdis etti, bize Muaviye b. Ömer tahdis etti, bize Zaide, el-A'meş'ten tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd'den, o Sevhan'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İstikamet üzere olunuz. (İstikamet üzere olmanın sevabmı) asla tespit edemezsiniz. Şunu da bilin ki amellerinizin en hayırlısı namazdır. Mümin olandan başkası da abdeste gereken dikkati göstermez."

 

Mansur b. el-Mutemir bu rivayeti Salim'den nakletmekte el-A'meş'e mutabaat etmiştir.

 

 

 

461- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Havs, Süfyan'dan tahdis etti. Bize elHuseyn b. el-Hasen b. Eyyub da haber verdi, bize Ebu Yahya b. Ebi Meysere haber verdi, bize Hallad b. Yahya tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

 

Bize Ebu'l-Fadl b. İbrahim de haber verdi, bize Cafer b. Muhammed b. el-Huseyn tahdis etti, bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Veki", Süfyan'dan bildirdi. O Mansur'dan, o Salim b. Ebi'l-Cadd'dan, o Sevhan'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İstikamet üzere olunuz (istikamet üzere olmanın sevabını) asla tespit edemezsiniz. Bilin ki amellerinizin en hayırlısı namazdır. Mümin olandan başkası da abdeste gereken dikkati göstermez."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun gibi bir hadisin benzeri ile illetli kabul edileceği herhangi bir illetinin bulunduğunu bilmiyorum. Ancak Ebu Hilal el-Eş'ari tarafından bir yanılma sözkonusudur. O bu hadiste Ebu Muaviye hakkında yanılmıştır (vehm etmiştir).

 

 

 

462- *Bunu bize Pakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Huseyn b. Yesar el-Hannad Bağdat'ta bildirdi, bize Ebu Hilal el-Eş'ari tahdis etti, bize Muhammed b. Kilabe, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Süfyan'dan, o Cabir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İstikamet üzere olunuz. (İstikamet üzere olmanın mükafatını) asla tespit edemezsiniz. Bilin ki amellerinizin en hayırlısı namazdır. Mümin kimseden başkası da ısrarla abdeste devam etmez." 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

197- Tahiyyetu'l-Vudu (Abdest, Şükür Namazı Kılma)nın Fazileti