HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

197- Tahiyyetu'l-Vudu (Abdest, Şükür

Namazı Kılma)nın Fazileti

 

463- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize el-Fadl b. Muhammed b. el-Müseyyeb tahdis etti. Bize Ebu Sevhan Muhammed b. Ubeydullah tahdis etti, bize Abdulaziz b. Ebi Kilabe Hişam b. Sa'd'dan tahdis etti. O Zeyd b. Eslem'den, o Ata b. Yesar'dan, o Zeyd b. Halid el-Cuheni'nin şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim güzel bir şekilde abdest alır sonra yanılmadan iki rekat namaz kılarsa geçmiş (küçük) günahları ona bağışlanır."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 905 bir sonraki hadise de bakınız. 

 

 

 

464- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Fadl el-Esbati bildirdi, bize Ebu Sabit tahdis etti, bize Abdulaziz, Hişam b. Sa'd'dan tahdis etti deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Senedini zayıflatacak herhangi bir illetinin bulunduğunu bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Şu kadar var ki Muhammed b. Eban bu hadisin isnadında Zeyd b. Eslem hakkında vehme düşmüştür (yanılmıştır).

 

 

465- *Bize [     boşluk         ] b. Salih tahdis etti, bize Muhammed b. Eban, Zeyd b. Eslem'den tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, o Ukbe b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim güzelce abdest aldıktan sonra kendilerinde yanılmadan iki rekat namaz kılarsa geçmiş (küçük) günahları ona bağışlanır."

 

Bu Muhammed b. Eban'ın vehmidir. Muhammed b. Eban ise rivayeti delil gösterilmeyen hadisi vahi bir kimsedir. Müslim ise Hişam b. Sa'd'ı(n rivayetini) delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 906; Nesai, I, 95. Ancak her ikisinde de: "Mutlaka cennet ona vacip olur" şeklindedir.

 

 

 

466- Bize Ali b. Hamşaz el-AdI tahdis etti, bize İsmail b. İshak el-Kadi tahdis etti, bize Muhammed b. Ubeydullah el-Medini tahdis etti, bize Abdulaziz b. Ebi Kilabe, ed-Dahhak'tan tahdis etti. O Osman'dan, o Eyyub b. Musa'dan, o Süleyman b. Abdulmelik'in azatlısı Ebu Ubeyd'den, onun Amr b. Abse'den rivayetine göre Ebu Ubeyd kendisine: Bize Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan dinlemiş olduğun bir hadisi naklet deyince şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bir değil, iki değil, üç değil defalarca şöyle buyururken dinledim: "Mümin kul abdest alıp, ağzını çalkalar ve burnuna aldığı suyu çıkaracak olursa günahlar ağzının etrafından dışarı çıkar. Ellerini yıkadığı takdirde günahlar tırnaklarından dökülür. Başını mesh ettiği takdirde günahlar başının etrafından dağılır. Ayağa kalkıp, kalbinden kendisini namaza verip, aziz ve celil olan Allah'a yönelerek iki rekat namaz kılacak olursa günahlarından annesinin kendisini doğurduğu günkü gibi sıyrılmış olur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. Ebu Ubeyd ise Amr b. Abse'den hadis dinlediği inkar olunamayan eski bir tabiidir.

 

Diğer Tahric: Nesdi. i, 91; İbn Mace, 283. Hadisin aslı Müslim'de Amr'ın Müslümanlığı ile ilgili uzunca bir hadisin bir kısmıdır. Müslim'deki lafzı da buradakine yakındır. Bk. Müslim, 832

 

 

 

467- Bize Ebu Muhammed Cafer b. Muhammed b. Nusayr el-Havvas haber verdi, bize Ali b. Abdulaziz tahdis etti, bize Haccac b. Minhal tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti.

Bana Ebu Bekr b. Abdullah -ki lafız onundur- de haber verdi, bize el-Hasen b. Süfyan bildirdi, bize Hutbe b. Halid tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Eyyub'dan tahdis etti. O Ebu Kıtibe'den şöyle dediğini nakletti:

 

Şurahbil b. Hasen'e dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan bize hadis nakledecek bir adam yok mu dedi. Amr b. Abse dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bir değil, iki değil -böylece beşe kadar saydı- şöyle buyururken dinledim: "Müslüman bir kimse abdest suyunu alıp, ellerini yıkadığı zaman günahları parmakları arasından ve parmak uçlarından çıkar. Yüzünü yıkadığında günahları sakalının kenarlarından çıkar. Başına me sh ettiğinde günahları saçlarının uçlarından çıkar. Ayaklarını yıkayacak olursa günahları ayak tabanlarından çıkar."

 

 

468- *Bize Fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi, bize Ali b. Abdullah el-Medaini bildirdi, bize SAffan b. İsa tahdis etti, bize el-Haris b. Abdurrahman b. Ebi Zubab, Said b. el-Museyyeb'den tahdis etti. O Ali b. Ebi Talib'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hoş olmayan (zorluklara) rağmen güzelce abdest almak ve mescitlere yürüyerek gitmek, namazdan sonra (diğer) namazı beklemek günahları alabildiğine yıkar."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

198- Namazın Anahtarı Abdestı (Namaz Dışındaki Amellerin) Haram Kılınması Tekbirı (Namaz Dışındaki Amellerin) Helal Kılınması da Selam Vermek ile Olur