HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

195- Abdest ile Günahların Çıkması

 

457- Bize Hafız Hakim Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah imla yoluyla 393 yılı Zülhicce ayında tahdis etti. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bahr b. Nasr el-Havlani tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Vehb'e sana Malik b. Enes haber verdi diye kıraat edildi.

 

 

458- Bize Ebu Bekr b. Ebi Nasr el-AdI Merv'de haber verdi. Bize Ahmed b. Muhammed b. İsa el-Kadi tahdis etti. Bize el-Kanebi, Malik'e, Zeyd b. Eslem'den diye kıraat yoluyla okunanlar arasında tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, o Abdullah es-Sulabihi'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kul abdest alıp da ağzına su verip çalkaladığı takdirde günahlar ağzından dışarıya çıkar. Burnunu temizlediği vakit de günahlar burnundan dışarıya çıkar. Yüzünü yıkadığında günahlar yüzünden çıkar. Hatta göz kapakları arasından dahi çıkar. Ellerini yıkadığı vakit günahlar ellerinden çıkar. Öyle ki günahlar kulaklarından dahi dışarıya çıkar. Ayaklarını yıkadığı vakit günahlar ayaklarından çıkar hatta ayak tırnaklarının altından çıkar. Sonra da mescide ve namaz kılmak üzere yürümesi de nafile (bir ibadet) olur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir, herhangi bir illeti de yoktur. Buhari ve Müslim hadisin bu kısmını Humran'ın, Osman'dan ve Ebu Salih'in, Ebu Hureyre'den rivayet ettiği bir hadis olarak -ama eksik olarak- tahriç etmişlerdir. Abdullah es-Sunabihi bir sahabidir. Denildiğine göre Ebu Abdullah es-Sunabihi de Ebu Bekr es-Sıddik (r.a)'ın arkadaşı Abdurrahman b. Useyle'dir. Kays b. Ebi Kilabe'in arkadaşı es-Sunabihi'ye de es-Sunabih b. el-A'ser denilir.

 

Diğer Tahric: Nesai, l, 74; İbn Mace, 582. Böylece rivayet etmişlerdir, sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

196- Ancak Mümin Bir Kimse Abdeste Gereken Dikkati Gösterir