HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

192- Bu Ümmet Birisi Dışında Hepsi de Cehennemde Olmak Üzere Yetmiş Üç Fırkaya Ayrılacaktır

 

452- Bize Ahmed b. Muhammed b. Seleme el-Anezi haber verdi, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Amr b. Avn el-Vasıti ile Vehb b. Bakiye el-Vasıti tahdis edip dediler ki: Bize Halid b. Abdullah, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yahudiler 71 ya da 72 fırkaya ayrıldı. Hristiyanlar da 71 ya da 72 fırkaya ayrıldı. Benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılacaktır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber Buhari ve Müslim onu tahriç etmemişlerdir.

Ancak bu hadisin birtakım şahitleri de bulunmaktadır ki bunlardan birisi de şudur:

 

Diğer Tahric: Ebu Ya'la, Müsned, 5978, 6117; İbn Mace, 3991; Ebu Davud, 4596; İmam Ahmed, Müsned, II, 332; Tirmizi, 2640; İbn Hibban, Sahih, 6731. Hadis hasen, sahihtir.

 

 

 

453- Bize Ebu'l-Abbas Kasım b. Kasım es-Seyyari Merv'de haber verdi.

Bize Ebu'l-Müveccih Muhammed b. Ömer el-Fezari tahdis etti, bize Yusuf b. İsa tahdis etti, bize el-Fadl b. Musa, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. Bana Ebu Usame, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yahudiler 71 fırkaya bölündü, hristiyanlar da bunun kadar fırkaya bölündü. Benim ümmetim de 73 fırkaya bölünecektir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

193- Mekke'de izinsiz Kıssa Anlatan Bir Kıssacıyı Muaviye'nin Engellemesi ve Köpeğin Sahibinin Peşinden Gittiği Gibi Hevalarının Peşinden Giden Kimselerin Sözkonusu Edilmesi