HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

193- Mekke'de izinsiz Kıssa Anlatan Bir Kıssacıyı Muaviye'nin Engellemesi ve Köpeğin Sahibinin Peşinden Gittiği Gibi Hevalarının Peşinden Giden Kimselerin Sözkonusu Edilmesi

 

454- *Bunlardan birisini bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Muhammed b. İshakes-Sağani tahdis etti, bize Ebu'l-Yeman el-Hakem b. Nafi el-Behrani tahdis etti. Bize Safvan b. Amr, el-Ezher b. Abdullah'tan tahdis etti. O Ebu Amir Abdullah b. Yahya'dan şöyle dediğini nakletti: Muaviye b. Ebi Süfyan ile birlikte hac ettik. Mekke'ye geldiğimizde Mekkelilere kıssa anlatan bir kıssacının bulunduğu haberi ona verildi. Bu kişi Ferrılh oğullarının azatlısı idi. Muaviye ona birisini gönderdi ve: Bu kı ss aları anlatman için sana emir veren oldu mu? dedi. Kıssacı hayır deyince, Muaviye: Peki izinsiz bir şekilde seni kıssa anlatmaya iten nedir?diye sordu. o: Aziz ve celil olan Allah'ın bize öğretmiş olduğu bir bilgiyi ortaya koyuyoruz dedi. Bunun üzerine Muaviye: Eğer senin üzerine gelecek olursam senin bir tarafını keserim dedi. Sonra Mekke'de öğle namazını kıldıktan sonra kalkıp şöyle dedi:

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz kitap ehli dinleri hususunda 72 millete (fırkaya) ayrıldı. Bu ümmet ise 73 fırkaya ayrılacaktır. Biri dışında hepsi ateşte olacaktır. O biri ise cemaattir. Ümmetim arasında şu bozuk hevaların köpeğin sahibinin arkasından gittiği gibi arkalarından sürükleyeceği birtakım kimseler çıkacaktır. Bu hevanın bu gibi kimselerin içine girmediği damarı, içine girmediği bir eklemini bırakmayacaktır. Allah'a yemin olsun ki ey Arap topluluğu! Şayet sizler Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın getirdiğinin gereğini yerine getirmeyecek olursanız bundan başka şeylerin gereğini yerine getirmemeniz öncelikle sözkonusu olur."

 

İşte bunlar bu hadisin (452 numaralı hadisin) tashihi hususunda huccet olabilecek senetlerdir. Ayrıca bu hadis Abdullah b. Amr b. el-As ile Amr b. Avf el-Müzeni'den iki ayrı senetle de rivayet edilmiştir. Bu senetlerden birisini sadece (münferid olarak) Abdurrahman b. Ziyad el-İfriki rivayet etmiş, diğerini de Kesir b. Abdullah el-Müzeni rivayet etmiştir ama her ikisi de delil olmaya elverişli değildir.

 

 

 

455- Abdullah b. Amr'ın hadisini bize Ali b. Abdullah el-Hakimi Bağdat'ta haber verdi. Bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Sabit b. Muhammed b. el-Abid tahdis etti, bize Süfyan b. Abdurrahman b. Ziyad, Abdullah b. Yezid'den tahdis etti. O Abdullah b. Amr'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Andolsun ki İsrail oğullarının başına gelenlerin aynısı iki ayakkabının bir hizada bulunması gibi ümmetimin de üzerine gelecektir. Öyle ki onlar arasında açıktan açığa annesi ile nikahlanan bir kimse bulunacak olursa benim ümmetim arasında da onun aynısı bulunacaktır. Gerçek şu ki İsrail oğulları 71 millete (fırkaya) ayrıldı. Benim ümmetim de 73 ümmete (fırkaya) ayrılacaktır. Bir millet müstesna hepsi ateşte olacaktır." Ona: O bir millet hangisidir? denilince, Allah Rasulü:

"Bugün benim ve ashabımın üzerinde bulunduğudur" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Tirmızı, 2643

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

194- "Sizden Öncekilerin Yollarını iki Ayakkabı Tekinin Aynı Hizada Oluşu Gibi izleyeceksiniz"