HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

161- Ebu Hureyre Cuma Günleri Minberin Yanında

Ayakta Durur ve Hadis Naklederdi

 

374- * ... Bize Asım b. Muhammed b. Zeyd babasından tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre Cuma günü minberin yanında ayakta durur, ayakkabılarının topuklarını kollarına alır sonra minberin topuzunu yakalayarak şöyle derdi:

 

Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: O doğru sözlü, doğru sözlülüğü tasdik edilmiş olan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki der sonra bunlardan birisinin akabinde şu buyruğunu naklederdi: "Yaklaşmakta olan bir kötülükten ötürü vay Arapların haline!" İmamın odasından çıkışını anladığı imam odası kapısının hareketini, sesini duydu mu otururdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte her ikisi de bu şekliyle hadisi tahriç etmemişlerdir. Hadisi burada zikretmekten maksat "Yaklaşmakta olan bir şerden ötürü vay Arapların haline!" hadisinin sahih olduğunu göstermek değildir. Bu kısmını zaten tahriç etmişlerdir. Ancak ondan maksat imamın çıkışından önce minber üzerinde hadis rivayetinde bulunmanın müstehab olduğunu göstermektir.

 

 

 

375- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman bildirdi, bize Şafii bildirdi, bize Süfyan bildirdi.

 

Bize fakih Ebu Bekr b. İshak -ki lafız onundur- de tahdis etti, bize Bişr b. Musa bildirdi, bize el-Humeydi tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti. Bana Ömer b. Ubeydullah b. Ma'mer'in azatlısı Ebu'n-Nadr Salim, Ubeydullah b. Ebi Rafi'den tahdis etti. O babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu zikretti: "Sakın sizden herhangi bir kimseyi rahat koltuğuna oturmuşken kendisine benim vermiş olduğum bir emir yahut nehyettiğim bir yasak gelir de o: Bilmiyorum Allah'ın kitabında bulduğumuza uyarız dediğini görmeyeyim."

 

Süfyan b. Uyeyne bu senedi ikame etmiş (tadil edip, düzeltmiş)tir.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. Bana göre onların bu hadisi terk ediş sebepleri bu senet hakkında Mısırlıların ihtilaf etmiş olmalarıdır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4605; Tirmizi, 2663; İbn Mace, 13; İbn Hibban, Sahih, 13; Şafii, Müsned, l, 17; Humeydi, Müsned, 551. Bu şahitleri ile sabit bir hadistir.

 

 

 

376- ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Malik, Ebu'n-Nadr'dan haber verdi, o Ubeydullah b. Rafi'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kimseye emirlerimden birisi yahut nehy ettiğim yasaklardan birisi kendisine (koltuğuna) yaslanmış olduğu halde ulaşır da o: Bilmiyoruz işte bu Allah'ın kitabıdır ve bu kitapta bu yoktur dediğini görmeyeyim."

 

Bu rivayet yolu mürseldir.

 

 

 

377- (İbn Vehb) dedi ki: Bana el-Leys b. Sa'd da Ebu'n-Nadr'dan haber verdi. O Musa b. Abdullah b. Kays'dan, o Ebu Rafi'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan insanlar etrafında bulunuyorken şöyle buyurduğunu nakletti: "Sizden birinize benim verdiğim emirlerden bir emir yahut nehiylerimden bir yasak, kendisi koltuğuna yaslanmış olduğu halde ulaşıp da onun: Allah'ın kitabında bulduğumuzIa amel ederiz, değilse etmeyiz dediğini görmeyeyim."

 

Hakim dedi ki: Ben bu kitabın giriş bölümünde koymuş olduğum esasıma göre hareket etmekteyim şöyle ki: Sika olan kimsenin fazlalığı makbuldür. Süfyan b. Uyeyne de hafız, sika ve sağlam (sebt) birisidir. O hem haber vermiş, hem de hıfz etmiş birisidir. Biz hadisin iki sahih isnadı ile iki şahidini bulduktan sonra onun hıfzına itimat ettik.

 

Diğer Tahric: Ebu'n-Nadr üzerinde ihtilafın bulunduğu bir başka rivayettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

162- Şüphesiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Haram Kıldığı Allah'ın Haram Kıldığı Gibidir