HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

162- Şüphesiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Haram Kıldığı Allah'ın Haram Kıldığı Gibidir

 

378- Bu şahitlerden birisini bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed b. Abdus haber verdi, bize Abdullah b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Abdullah b. Salih'in tahdis ettiğine göre Muaviye b. Salih kendisine haber vermiştir.

 

 

379- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis etti, bize Muaviye b. Salih tahdis etti. Bana el-Has en b. Cabir'in tahdis ettiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin ashabından olan el-Mikdam b. Madi Kerib elKindi'yi şöyle derken dinlemiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber günü birtakım şeyleri haram kıldı. Yerli merkepler ve daha başkaları bunlar arasındadır. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aradan fazla zaman geçmeden sizden herhangi bir kimse rahat koltuğuna oturup benim hadisimi tahdis ederek şöyle diyecektir: Benimle sizin aranızda Allah'ın kitabı (hakem olsun). Onda neyin helal olduğunu bulursak biz de onu helal kabul ederiz, neyin haram olduğunu bulursak onu haram belleriz diyecektir ama (şunu bilin ki) hiç şüphesiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın haram kıldığı Allah'ın haram kıldığı gibidir."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4604; Tirmizi, 2664; İbn Mace, 12; İbn Hibban, Sahih, 12; İmam Ahmed, Müsned, IV, 132; Darimi, Sünen,592; Taberani, el-Kebir, XX, 649; Müsnedu'ş-Şamiin, 1948. Hadisin senedi hasendir ve sahih bir hadistir.

 

 

 

380- *(Şahit olan) ikinci hadise gelince, onu bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. Attab el-Abdi Bağdat'ta tahdis etti, bize Muhammed b. Halife el-Akuri Gunder tahdis etti, bize Müslim b. İbrahim tahdis etti, bize Ukbe b. Halid eş-Şinni tahdis etti, bize el-Hasen tahdis edip dedi ki: İmran b. Husayn Nebimizin sünnetine dair hadis naklederken bir adam kendisine şöyle dedi:

 

Ey Ebu Nuceyd! Sen bize Kur'an'dan söz et. Bu sefer İmran kendisine: Sen ve arkadaşların Kur'an okuyorsunuz. Bana namazdan, namazın içindeki hal ve hareketlerden, namazın sınırlarından bahsedebilir misin? Altın, deve, inek ve çeşitli mallardan, verilecek zekattan (Kur'an'dan hareketle) söz edebilir misin? Senin bulunmadığın durumlarda ben hazır idim dedi. Sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekatta bize şunu şunu farz kıldı deyince, adam: Beni ihya ettin, Allah da seni ihya etsin dedi.

 

(Ravilerden) el-Hasen dedi ki: O adam Müslümanların fakihlerinden birisi olduktan sonra ancak vefat etti.

 

Ukbe b. Halid eş-Şinni Mısırlıların sika ravilerinden ve abidlerindendir.

Hadis rivayeti çok az olup hadisi derlenebilecek birisidir. Rivayet ettiği hadisler onu bulmaz. Allah Muhammed'e ve onun bütün aline salat eylesin.

 

 

 

381- * ... Bize Süfyan, Hişam b. Huceyr'den şöyle dediğini bildirdi: Tavus ikindi namazından sonra iki rekat namaz kılardı. İbn Abbas: Bu iki rekat kılmayı bırak dedi. Tavus: Onun bu iki rekatın kılınmasını yasaklayış sebebi bunların gurura götüren bir basamak olmasından ötürüdür deyince, İbn Abbas şu cevabı verdi: Gerçek şu ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindiden sonra namaz kılmayı yasaklamıştır ve ben bundan dolayı (kılınan namaz dolayısıyla) o kişiye azap mı edileceğini yoksa ecir mi verileceğini bilmiyorum. Çünkü yüce Allah: "Allah ve Rasulü bir işi hükme bağladığında hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadına o işlerinde istediklerini yapmaları hakkı yoktur." (el-Ahzab, 36) buyurmaktadır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, daha önce sözünü ettiğimiz sünnete tabi olma teşvikine uygundur. Ancak onlar bu hadisi bu şekilde tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 557; Müslim, 826 ve KütübSitte'nin diğerleri.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

163- Ömer (r.a)'ın ibn Mesud ve Diğerlerini Çokça Hadis Rivayetlerinden Ötürü (Medine'de) Alıkoyması