HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

148- Bu ilmin insanlardan Gizlice Alınacağı Zamandır. insanlardan Kaldırılacak ilk ilim de Huşudur

 

344- *Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ubeyd b. Şerikel-Bezzar tahdis etti, bize Yahya b. Abdullah b. Bukeyr tahdis etti. Bana el-Leys b. Sa'd, İbrahim b. Ebi Adle'den tahdis etti. O el-Velid b. Abdurrahman'dan, o Cubeyr b. Nufeyr'den şöyle dediğini nakletti: Avf b. Malik el-Eşcai dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün semaya baktı ve: "Bu ilmin kaldırılacağı zamandır" buyurdu. Ensardan İbn Lebid diye bilinen bir adam ona şöyle sordu: Ey Allah'ın Rasulü! İlim kitapta tespit edilmiş, kalpler de onu bellemişken nasıl kaldırılacak? Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ben senin Medine halkının en fakihlerinden birisi olduğunu düşünüyordum" buyurdu. Sonra Yahudilerle Hristiyanların ellerinde bulunan Allah'ın kitabına rağmen nasıl sapıttıklarını sözkonusu etti. (Cubeyr) dedi ki: Sonra Şeddad b. Evs ile karşılaştım. Ona Avfb. Malik'in hadisini tahdis edince, şöyle dedi: Avf doğru söylemiştir, sana bunların hangisinin önce kaldırılacağını da haber vereyim mi dedi. Ben, evet deyince: Huşudur öyle ki huşu sahibi birisini görmeyeceksin dedi.

 

Bu şekliyle hadis Tirmizi'deki (II, 115) rivayeti ile kelimesi kelimesine aynendir. Ancak bundan sonraki hadiste görüleceği gibi Ebu'd-Derda'dan diye rivayet edilmiştir. Muhtemelen hadis hakkında söylenenler bu farklılıktan ötürüdür. Hakim'in de buna dair söyleyecekleri gelecektir.

 

Bu sahih bir hadistir. Buharı ve Müslim bütün ravilerinin rivayetlerini delil göstermişlerdir. Ayrıca bu hususta şahit Şeddad b. Evs'tir. Cubeyr b. Nufeyr hadisi her ikisinden de ashabkiram'dan üçüncü birisi olarak Ebu'd-Derda'dan da dinlemiştir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 232; Taberani, el-Kebir, XIIX, 75 bu yoldan rivayet etmişlerdir.

 

 

 

345- Bize Ebu İshak İbrahim b. İsmail el-Kari ile Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anberi tahdis edip dediler ki: Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Abdullah b. Salih tahdis etti. Bana Muaviye b. Salih, Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr'den tahdis etti. O babası Cubeyr'den, o Ebu'd-Derda'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Gözünü semaya kaldırıp baktıktan sonra şöyle buyurdu: "Bu ilmin insanlardan ilimden hiçbir şeyi elde tutmaya güç yetiremeyecekleri şekilde fark ettirmeden alınma zamanlarıdır." (Ebu'd-Derda) dedi ki: Bu sefer Ziyad b. Lebid el-Ensari ey Allah'ın Rasulü biz Kur'an'ı okuyup öğrenmişken nasılolur da ilim bizden fark ettirmeden alınır. Allah'a yemin ederiz onu biz de okuyacağız, kadınlarımıza ve çocuklarımıza da okutacağız deyince, şöyle buyurdu: "Hay anasız kalasıca ey Ziyad! Ben seni Medinelilerin fakihlerinden sayıyordum. İşte Yahudi ve Hristiyanların yanında Tevrat ve İncil bulunduğu halde bunun onlara ne faydası oluyor" buyurdu.

 

Cubeyr dedi ki: Ubade b. es-Samİt ile karşılaştım. Ona: Kardeşin Ebu'dDerda'nın ne dediğini duymadın mı deyip, ona neler söylediklerini haber verdim. Ubade şöyle dedi: Ebu'd-Derda doğru söylemiştir. Arzu edersen sana insanlardan kaldırılacak ilk ilmin hangisi olduğunu da tahdis ederim. O huşudur. Kısa bir süre sonra cemaat(in bulunduğu) mescide gireceksin de içinde huşu sahibi tek bir adam dahi görmeyeceksin.

 

Bu Basralıların rivayet ettiği bir hadis olarak senedi sahih bir hadistir.

 

Bu hadiste hadisin sıhhatine dair dördüncü bir şahit bulunmaktadır ki bu da Ubade b. es-Samittir. Birisi vehme kapılarak şöyle düşünebilir: Hadisi Cubeyr b. Nufeyr bir sefer Avfb. Malik el-Eşcai'den, bir sefer de Ebu'd-Derda'dan rivayet etmiştir. Buna göre hadis bu sebepten dolayı illetli olmaktadır. Oysa durum böyle değildir çünkü her iki senedin bütün ravileri sikadırlar. Cubeyr b. Nufeyr el-Hadrami ise Şam tabiilerinin büyüklerindendir. Hadis ondan bu iki senetle sahih olarak gelmişse böylelikle onun bu hadisi her iki sahabiden de dinlemiş olduğu ortaya çıkmış olur. Sözünü ettiğim bu hususun açık delili de şudur: Hadis sahih bir senet ile Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a her iki hadiste de soru sorduğu sözkonusu edilen Ziyad b. Lebid el-Ensari'den de sahih bir senet ile rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

 

 

346- *Bana Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube, Amr b. Murre'den tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd'dan, o Ebu'l- Lebid el-Ensari'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu ilmin gideceği zamanlardır." Şube dedi ki: Ya da: "İlmin kesintiye uğratacağı zamanlardır" buyurdu. Ashab: Aramızda Allah'ın kitabı varken ve bizim oğullarımız onların oğullarına bunu öğretirken bu nasılolacak? Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Anan seni kaybedesice ey İbn Lebid! Ben seni ancak Medine halkının en akıllılarından birisi sayıyordum. Allah'ın kitabı

 

Tevrat ve İncil Yahudilerle hristiyanların elinde değil mi? Yine ondan hiçbir şekilde yararlanamadılar."

 

Hadis hiç şüphesiz bir şekilde Ziyad b. Lebid rivayetiyle bunun gibi çok açık bir isnat ile sabit olmuş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 160, 218, 219; Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir, 5290, 5291, 5293; İbn Ebi Hayseme, İlim, 52; İbn Mace, 4048. el-Basiri, Zevaid'de: Hadisin senedi sahihtir, ravileri sikadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

149- ilim Tahsili için Çıkan Her Bir Kimse için Melekler Mutlaka -Yaptığı işten Hoşnut Olarak- Geri Dönünceye Kadar Onun için Kanatlarını Yayar