HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

144- Benim Sünnetime ve Raşid Halifelerin

Sünnetine Sımsıkı Sarılmaya Bakınız

 

333- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Ebu Asım tahdis etti, bize Sevr b. Yezid tahdis etti, bize Halid b. Madan, Abdurrahman b. Amr es-Sülemi'den tahdis etti. O el-İrbad b. Sariye'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdıktan sonra bize döndü. Bize öyle bir öğüt verdi ki ondan ötürü kalpler titredi, gözler yaş akıttı. Bizler: Ey Allah'ın Rasulü bu, veda eden bir kimsenin öğüdüne benziyor. O halde bize tavsiyede bulun dedik. O şöyle buyurdu: "Size Allah'a karşı takvalı olmanızı, başınıza Habeşli bir köle emir tayin edilmiş olsa dahi onu dinleyip itaat etmenizi tavsiye ediyorum, çünkü aranızdan ömrü olup yaşayacak olanlar çokça ayrılıklar görecektir. Bu sebeple size benim sünnetime ve hidayete erdirilmiş raşid halifelerin sünnetine sımsıkı sarılmanızı tavsiye ediyorum. Onu azı dişlerinizle kavrayın. Sonradan ortaya çıkartılmış işlerden de uzak durun. Çünkü herbid'at bir sapıklıktır."

 

Bu herhangi bir illeti bulunmayan sahih bir hadistir. Buhari, Abdurrahman b. Amr ile Sevr b. Yezid'in rivayetini delil göstermiştir. O bu hadisi elİtisam bi's-Sünne bölümünün baş taraflarında rivayet etmiş bulunmaktadır. Bana göre Buhari ve Müslim -Allah'ın rahmeti üzerlerine olsun- Halid b. Madan'dan, Sevr b. Yezid dışında bir ravisinin olmadığı yanılgısına düşmüşlerdir. Halbuki bu hadisi Halid b. Madan'dan rivayet ettiği hadisler,Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde tahriç edilmiş bulunan Muhammed b. İbrahim b. el- Haris de rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4607; Tirmizi, 2676; İbn Mace, 43, 44; Darimi, I, 44; İbn Hibban, Sahih, 5; İbn Ebi Asım, es-Sünne, 32-57; el-Acurri, s. 46; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, II, 69; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 102; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VI, 541'de hadisi değişik yollardan rivayet etmişlerdir. Sabit bir hadistir.

 

 

 

334- * ... Bize el-Leys, Yezid b. el-Hadd'dan tahdis etti. O Muhammed b. İbrahim'den, o Halid b. Madan'dan, o Abdurrahman b. Amr'dan, o Suleym oğullarından ve suffa ashabından el-İrbad b. Sariye'den şöyle dediğini nakletti: Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp geldi. Ayağa kalkarak insanlara öğüt verdi, onları (iyilikler yapmaya) teşvik etti ve (kötülüklerden) sakındırarak yüce Allah'ın söylemesini dilediği şeyleri söyledikten sonra şunları ekledi: "Allah'a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Allah'ın işlerinizi yönetmek üzere başa getirdiği kimselere itaat edin. İşlyönetimhususunda onun sahibilehli olan kimselerle -siyah bir köle dahi olsa- anlaşmazlığa düşmeyin. Siz nebinizin ve hidayete erdirilmiş raşid halifelerin sünneti olarak bildiğiniz şeylere sımsıkı sarılın ve hakkı azı dişlerinizle iyice kavrayın."

 

Diğer Tahric: Bu hadisi Tirmizi, Nesai ve İbn Mace rivayet etmiş olup, onlarda bu lafızia değil de buna yakın lafızlarla yer almaktadır.

 

 

 

335- Bu hadisin Abdurrahman b. Amr es-Sülemi'den rivayet edilmesi hususunda Damra b. Habib de Halid b. Madan'a mutabaat etmiştir.

 

 

336- Bunu bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anberi tahdis etti, bize Osman b. Said ed-Darimi haber verdi, bize Ebu Bekr b. Muhammed b. Müemmel de haberverdi, bize el-Fadl b. Muhammed (Osman ile birlikte) tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Salih, Muaviye b. Salih'ten tahdis etti.

 

 

337- Bize Ebu Bekr Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi, Muaviye b. Salih'ten tahdis etti, o Damra b. Habib'den, o Abdurrahman b. es-Sülemi'den rivayete göre Abdurrahman, el-İrbad b. Sariye'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize öyle bir öğüt verdi ki bundan dolayı gözler yaşardı ve kalpler titredi. Biz: Ey Allah'ın Rasulü şüphesiz ki bu veda eden bir kimsenin öğüdü (gibi)dür. Bize ne tavsiye buyurursun dedik, o şöyle buyurdu: "Ben sizleri gecesi gündüzü gibi apaydınlık olan bir yol üzerinde bırakıyorum. Benden sonra bu yolda ancak helak olan bir kimse sapar. Aranızda yaşayacak olanlar çokça ihtilaflar görecektir. O halde benim sünnetimden ve benden sonra hidayete erdirilmiş raşid halifelerin sünnetinden doğru bildiklerinize sımsıkı sarılınız. Habeşi bir köle dahi olsa itaat ediniz. Bunu azı dişlerinizle kavraymız."

 

Esed b. Vedaa bu hadisi rivayet ederken: "Gerçek şu ki mümin yularından kolayca çekilen ve nereye çekilirse oraya uysal bir şekilde giden bir deveye benzer" ibaresini de fazladan zikrederdi.

 

Abdurrahman b. Amr'a, el-İrbad b. Sariye'den naklettiği rivayeti hususunda Şam ehli imamlarından sika ve sebt üç ravi mutabaat etmiş bulunmaktadır ki bunlardan birisi Hucr b. Hucr el-Kulai'dir:

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

145- Sonradan Uydurulmuş Herşey Bid'attir, Her Bid'at ise Bir Dalalettir