HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

143- Hadis Müzakere Etmenin Fazileti

 

Hadis-i şeriflerde hadisin müzakere edilmesi ile ilgili olarak Ali b. Ebi Talib ve Abdullah b. Mesud'dan Buhari ve Müslim'in şartına uygun sahih hadisler rivayet edilmiştir.

 

329- *Ali yoluyla gelen hadisi bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Kehmes, Abdullah b. Bureyde'den şöyle dediğini bildirdi:

 

Ali (r.a): Hadisi müzakere ediniz.(Hatırlamak amacıyla karşılıklı okuyunuz). Çünkü siz böyle yapmayacak olursanız hadis kaybolur gider, dedi.

 

Ravileri sika, senedi muttasıldır.

 

 

 

330- *Abdullah b. Mesud yoluyla gelen hadise gelince, onu bize Ebu'lAbbas Muhammed b. Yak(ıb tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Affan tahdis etti, bize Ebu Yahya el-Hinvani, el-A'meş'ten tahdis etti. O İbrahim'den, o Alkame'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah dedi ki: Hadisi müzakere ediniz çünkü hadisi hatırlamak onun hayat bulmasıdır.

 

Senedi ceyyiddir.

 

 

 

331- *Bize Muaviye b. Hişam tahdis etti, bize Süfyan, Ebu İshak'tan tahdis etti. O el-Bera b. Azib'den şöyle dediğini nakletti: Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan duyduğumuz her hadisi bizim arkadaşlarımız da bize tahdis ederdi ve biz deve çobanlığı ile uğraşıyorduk.

 

Bu Ebu İshak es-Sebii'den gelen çeşitli rivayet yolları bulunan bir hadistir.

Buhari ve Müslim'in şartma göre sahihtir. Herhangi bir illeti olmadığı halde bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, I, 154'te: Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

332- ... Bize İshak b. İsa et-Tabba tahdis etti, bize Fudayl b. Iyad elA'meş'ten tahdis etti. O Abdullah b. Abdullah'tan, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Siz şimdi benden dinliyorsunuz, sizden de başkaları dinleyecektir. Sizden dinleyenlerden de daha başkaları dinleyecektir."

 

Bu hadisi Cerir b. Abdulhamid de el-A'meş'ten diye nakletmiştir: Bize Cafer b. Muhammed b. Nusayr el-Huldi tahdis etti, bize Musa b. Harun tahdis etti.

Yine bana Muhammed b. Salih b. Hani de tahdis etti. Bize Muhammed b.

Nuaym tahdis etti. (Musa ile birlikte) dediler ki: Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Cerir, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ubeydullah b. Abdullah'tan, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Siz (benden hadis) dinliyorsunuz, sizden (başkaları) dinleyecek, sizden dinleyenlerden de (daha başkaları) dinleyecektir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Herhangi bir illeti bulunmadığı halde bunu tahriç etmemişlerdir. Yine bu konuda Abdullah b. Mesud'dan ve Sabit b. Kays b. Şemmas'tan, onlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan diye gelmiş hadisler de vardır. Sabit b. Kays'ın rivayet ettiği hadiste aynı şekilde üçüncü tabaka da sözkonusu edilmektedir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3659; Müsned, 321; İbn Hibban, Sahih, 62; Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, VI, 539; Rame Hurmuzi, el-Muhaddisu'l-Pasıl, 92; Hatib, Şerhu Ashabi'l-Hadis, 70, hadis hasen, sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

144- Benim Sünnetime ve Raşid Halifelerin Sünnetine Sımsıkı Sarılmaya Bakınız