HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

142- Şüphesiz Allah Bir Şeyi Zikredecek Olursa

Onun Zikri (Şanı, Şerefi) Büyür

 

326- * ... Bize Ebu Ma'mer tahdis etti, bize Abdulvaris, el-Huseyn'den tahdis etti. Onun Ebu Bureyde'den rivayet ettiğine göre Muaviye Hıms hamamından çıktı. Kölesine: Giyeceklerimi getir dedi. Elbisesini giyindikten sonra Hıms mescidine girdi, iki re kat namaz kıldı. Namazını bitirince bazı kimselerin oturmakta olduklarını gördü. Kendilerine: Niçin oturuyorsunuz? dedi. Onlar: Farz namazı kıldık diye cevap verdiler. Daha sonra kıssacı kıssa anlatmaya koyuldu. O kıssasını bitirince, biz de oturup Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sünnetini karşılıklı müzakere etmeye başladık. Muaviye dedi ki:

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a yetişmekle birlikte ondan rivayet ettiği hadis benden daha az kimse yoktur. Ben size Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan iyice bellediğim iki hususu anlatacağım: "İnsanların başında bulunup da başkalarının huzurunda ayakta durduğu ve karşısında anlaşmazlıkların çoğalmasını sevinen sonra da cennete girecek olanhiçbir kimse yoktur." (Muaviye devamla) dedi ki: Bir günde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idim. Mescide girdi, mescitte oturmakta olan bir grup insan gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden oturuyorsunuz?" buyurdu. Onlar:

 

Farz namazı kıldık sonra da oturup kendi aramızda Allah'ın kitabını ve nebisinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini müzakere etmeye koyulduk. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "Şüphesiz Allah bir şeyi zikredecek olursa onun da zikri (şam, şerefi) büyür" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Abdullah b. Bureyde el-Eslemi de Muaviye'den birden fazla hadis indirmiştir.

 

 

 

327- * ... Bize Harun b. Süleyman el-Asbahani tahdis etti, bize Abdurrahman b. Mehdi, Şube'den tahdis etti. O Ali b. el-Hakem'den, o Ebu Nadra'dan, o da Ebu Said'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin ashabı oturdular mı onların konuştukları -fıkhı (din bilgisini kastediyor) ancak bir kimsenin bir sure okuması- yahutta bir diğerine bir sure okumasını emretmesi şeklinde idi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun Ebu Said'den gelen mevkufbir şahidi bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, I, 161'de: Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

328- * ... Bize el-A'meş, Cafer b. Iyas'tan tahdis etti. O Ebu Nadra'dan, o Ebu Said'den şöyle dediğini nakletti: Hadis müzakere ederlerdi çünkü hadisin müzakere edilmesi daha çok hadisin sözkonusu edilmesini sağlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

143- Hadis Müzakere Etmenin Fazileti