HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

141- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in

Veda Haccındaki Hutbesi

 

323- *Bize Ebu Bekr Ahmed b. İshak el-Pakih tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Fadl el-Asfati bildirdi, bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti.

Bana İsmail b. Muhammed b. Muhammed b. el-Fadl eş-Şarani de haber verdi. Bize dedem tahdis etti, bize İbn Ebi Uveys tahdis etti. Bana babam Sevr b. Zeyd ed-Deylemi'den tahdis etti. O İkrime'den, onun İbn Abbas'tan rivayetine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veda haccında insanlara hutbe verip şöyle buyurdu: "Şeytan şüphesiz sizin topraklarınızda kendisine ibadet edilmesinden ümidini kesmiştir ama bunun dışında amellerinizden küçümsediğiniz hususlarda kendisine itaat edilmesine dahi razıdır. Bu sebeple ey insanlar (önemsiz gördüğünüz işlerde dahi ona itaat etmekten) sakınınız. Gerçek şu ki ben aranızda kendisine sımsıkı sarılmanız halinde ebediyen asla sapmayacağınız şeyler bıraktım: Allah'ın kitabı ve nebisinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti! Şüphesiz her müslüman müslümanın kardeşidir. Müslümanlar kardeştir. Bir kimseye kardeşinin malından kendi gönül hoşluğu ile verdiği dışında hiçbir şey helal olmaz. Benden sonra birbirinizin boynunu vuracak şekilde kafirler olarak gerisin geri dönmeyiniz."

 

Buhari, İkrime'nin hadislerini Müslim de Ebu Uveys'in rivayetini delil göstermiştir. Hadisin diğer ravileri(nin rivayeti) üzerinde (Buhari ve Müslim tarafından) ittifak edilmiştir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin hutbesini dile getiren bu hadis de Sahih'te ittifakla tahriç edilmiştir: "Ey insanlar! Gerçek şu ki ben aranızda kendisine sımsıkı sarılmanız halinde ondan sonra asla sapmayacağınız bir şey bıraktım. O da Allah'ın kitabıdır. Sizlere benim hakkımda soru sorulacaktır, ne diyeceksiniz?" Bu hutbede sımsıkı sarılmanın sözkonusu edilmesi garib olmakla birlikte buna da ihtiyaç vardır.

 

Ben Ebu Hureyre yoluyla rivayet edilen bir hadiste bunun lehine bir şahit buldum .

 

Diğer Tahric: Fethu'l-Bari, III, 452'de de belirtildiği üzere Buhari: "Benden sonra ... dönmeyiniz" kısmını tahric etmiştir. Buhari'nin bu rivayetinde Hakim'in zikretmediği bir fazlalık olduğu gibi Hakim'de bulunan diğer hususlar da Buhari'de yer almamaktadır.

 

 

 

324- * ... Bize Davud b. Amr ed-Dabbi tahdis etti, bize Salih b. Musa etTalhi, Abdulaziz b. Rufey'den tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a.)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben aranızda iki şey bıraktım. Onlardan sonra asla sapıtmazsınız. Allah'ın kitabı ve benim sünnetim. Her ikisi de havzda yanıma gelinceye kadar birbirlerinden asla ayrılmayacaklardır."

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, IX, 163'te: Hadisi el-Bezzar tahric etmiştir.

 

 

 

325- ... Bize Ebu Davud Süleyman b. Davud tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde iki kardeş vardı. Onlardan birisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin huzuruna gelir, diğeri ise iş yapar, çalışırdi. İş yapan kişi kardeşini Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye şikayet edince, Allah Rasulü: "Belki de sen ona sebep rızıklanıyorsun" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ravilerinin tamamı sebt ve sikadırlar. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sahih bir hadis olup, Tirmizi, II, 249'da tahric etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

142- Şüphesiz Allah Bir Şeyi Zikredecek Olursa Onun Zikri (Şanı, Şerefi) Büyür