HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

140- "Fazla ilim Fazla ibadetten Daha Çok Sevilir. Dinin (dindarlığın) En Hayırlısı ise Vera'dır"

 

320- *Bize Ebu'l-AbbasMuhammed b. Yakub tahdis etti. Bize el-Hasan b. Ali b. Affan el-Amiri tahdis etti. Bize Halid b. Mahled el-Katavani tahdis etti, bize Hamze b. Habib ez-Zeyyad, el-A'meş'ten tahdis etti. O el-Hakem'den, o Mus'ab b. Sa'd b. Ebi Vakkas'tan, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Fazladan ilim fazla ibadetten daha çok sevilir. Dininizin en hayırlı şekli de veradır."

 

Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti. Bize İbrnahim b. İshak es-Serrac tahdis etti. Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti. Bize Halid b. Mahled, Hamza ez-Zeyyad'dan tahdis etti. O el-A'meş'ten, o Mus'ab b. Sa'd'den deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti. Ancak (el-A'meş'ten sonra) el-Hakem'i sözkonusu etmedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen el-Hakem'e gelince, el-Has en b. Ali b. Affan sika bir ravi olup (el-Hakem'i zikrederek) senedi ikame etmiş (doğrultmuş)tir. Halbuki (bir sonraki hadiste) Bekr b. Bekkar (el-Hakem'in adını vermeyerek) ismini müphem bırakmıştır .

 

Diğer Tahric: Beyhaki, el-Medhal, 69; Zühd, 203; İbnu'l-Ebbar, Mucem, 23; Beyhaki el-Erbaun es-Suğra, no: 65'te hadisi muallak olarak zikretmiş bulunmaktadır.

 

 

 

321- *Bize Ebu Ali el-Huseyn b. Ali el-Hafıztahdis etti. Bize İbrahim b. Muhammed b. Yahya b. Mende el-Asbahani bildirdi, bize İbrahim b. Sa'dan ile Ahmed b. Abdulvahid tahdis edip dediler ki: Bize Bekr b. Bekkar tahdis etti, bize Hamza ez-Zeyyad tahdis etti, bize el-A'meş bir adamdan tahdis etti. O Mus'ab b. Sa'd'dan, onun babasından rivayetine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu (deyip) hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Sonra biz inceleme neticesinde Halid b. Mahled'in, Bekr b. Bekkar'dan daha sebt (sağlam), daha hafız ve daha sika olduğunu gördüğümüzden onun lehine bu fazlalığın doğruluğuna hüküm verdik.

 

Ayrıca bu hadisi Abdullah b. Abdulkuddüs, el-A'meş'ten bir başka senetle de rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

 

 

322- *Bize Ebu Ali el-Hafıztahdis etti, bize el-Heysem b. Halef ed-Duri tahdis etti, bize Abbad b. Yakılb tahdis etti, bize Abdullah b. Abdulkuddüs, el-A'meş'ten tahdis etti. O Mutarrifb. eş-Şihhir'den, o Huzeyfe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fazladan ilim fazla ibadetten hayırlıdır. Dininizin en hayırlı hali ise veradır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

141- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Veda Haccındaki Hutbesi