HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

139- iki Gayret Sahibi Doymaz

 

318- *Bize Ali b. Hamşaz el-AdI, Musned-u Enes'te tahdis etti, bize Yahya b. Mansur el-Herevi tahdis etti, bize Ahmed b. Nasr el-Mukri en-Neysaburi tahdis etti.

Bana Ebu'l-Hasen Muhammed b. Abdullah el-Cevheri de haber verdi, bize İmam Muhammed b. İshak tahdis etti. Bana Ahmed b. Nasr tahdis etti. Bize Şureyh b. en-Numan tahdis etti, bize Ebu Avane, Katade'den tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki gayret sahibi doymak bilmez: İlim uğrunda gayret sahibi kimse doymak bilmez, dünya uğrunda gayret harcayan kimse doymak bilmez."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde her ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir. Ben de hadisin herhangi bir illetini bulamadım.

 

 

 

319- * ... Bize Kehmes b. el-Hasen, Abdullah b. Şakik'ten şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Hureyre, Ka'b'ın bulunduğu yere gelip Ka'b'ı sordu. Ka'b da kavmi arasında bulunuyordu. Ka'b: Ondan ne istiyorsun dedi. Ebu Hureyre: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı arasından onun hadisini benden daha ileri derecede belleyen bir kimse bilmiyorum dedi. Ka'bşöyle dedi: Sen bir şeyin peşine takılarak onu elde isteyip de bir gün gelip de ondan doymayacak hiçbir kimse bulamazsın. İlim isteyen ve dünyayı isteyen müstesna. Ebu Hureyre şöyle dedi: Evet, sen Ka'b'sınve gerçekten ben de bunun gibisi için geldim, dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Sahabinin: "Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hadislerini başka kimselerden daha iyi bellemişim" sözü onun müsned rivayetleri arasında tahriç edilir.

 

Diğer Tahric: Zehebi dedi ki: Munkatı bir hadistir. Derim ki: Bu sözleri ile İbn Şakik'in, Kab'a yetişmediğini anlatmak istemektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

140- "Fazla ilim Fazla ibadetten Daha Çok Sevilir. Dinin (dindarlığın) En Hayırlısı ise Vera'dır"