HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

138- Hayır Öğrenmek Üzere Mescide Gelen

 

315- * ... Bize Ebu Sahr, Said el-Makburi'den haber verdi. O Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Bizim bu mescidimize bir hayır öğrenip, onu (başkasına) öğretmek üzere gelen bir kimse, Allah yolunda cihad eden gibidir. Kim bundan başka bir maksatla gelirse, bir şeyi görüp beğendiği halde o şeye sahip olamayan adam gibidir." Şunu da eklediği olurdu: "Namaz kılanları görür halbuki kendisi onlardan değildir, zikredenleri görür halbuki o onlardan değildir."

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 87; İbn Mace, 227; İbn Ebi Şeybe, Musannef, XII, 219; el-Busıri, Misbahu'r-Ricace (vr. 16) şöyle demektedir: Bu sahih bir senettir. Müslim bütün ravilerinin rivayetini delil göstermiştir.

 

 

 

316- ... Bize Hayve b. Şureyh tahdis etti, bana Ebu Sahr'ın haber verdiğine göre Said el-Makburi kendisine Ebu Hureyre'yi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle derken dinlediğini söylerken dinlemiştir: "Kim bir hayır öğrenmek yahut onu öğretmek üzere bizim bu mescidimize girerse Allah yolunda cihad eden gibidir. Kim de bundan başka bir maksatla girerse kendisine ait olmayan şeye bakan gibidir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Her ikisi de bütün ravilerinin rivayetini delil gösterdikleri halde bu hadisi tahriç etmemişlerdir, herhangi bir illetinin bulunduğunu da bilmiyorum.

 

Hatta bu hadisin her ikisinin de şartına uygun üçüncü bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

317- * ... Bize Ebu Asım, Sevr b. Yezid'den tahdis etti. O Halid b. Madan'dan, o Ebu Umame'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim sabah vakti mescide ancak bir hayır öğrenmek yahut onu öğretmek isteyerek giderse ona eksiksiz bir umre yapan kimsenin ecri verilir. Kim de mescide öğleden sonra ancak bir hayır öğrenmek yahut onu öğretmek isteyerek gidecek olursa ona da eksiksiz hac yapmış bir kimsenin ecri verilir."

 

Buhari asıl rivayetlerinde Sevr b. Yezid'in rivayetini delil göstermiş olup, Müslim de onun rivayetini şahitler arasında tahriç etmiştir. Sevr b. Yezid ed-Deylemi ise rivayetleri ittifakla tahriç edilmiş birisidir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, l, 123'te: Hadisi Taberimi, el-Kebir'de rivayet etmiş olup, ravilerinin si ka oldukları belirtilmiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

139- iki Gayret Sahibi Doymaz