HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

137- Kısa Bir Süre Sonra insanlar Develeri Sırtında Yola Koyulacaklar da Medine Aliminden Daha Büyük

Bir ilim Adamı Bulamayacaklardır

 

314- Bize Ebu Bekr b. İshak el-Pakih ile Ali b. Hamşaz tahdis edip dediler ki: Bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize el-Humeydi tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti, bize İbn Cureyc tahdis etti.

Bize Ebu Abdullah b. Yakub da tahdis etti, bize Yahya Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Müsedded tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

Bana Muhammed b. Ahmed b. Ömer de haber verdi, bize Ahmed b. Seleme tahdis etti, bize Abdurrahman b. Bişr tahdis etti, bize Süfyan, İbn Cureyc'den tahdis etti. O

Ebu'z-Zubeyr'den, o Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yakında insanlar develeri sırtında yola koyulacaklar da Medine aliminden daha alim bir kimseyi bulamayacaklardır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. İbn Uyeyne hadisi bazen bir rivayet olarak zikrederdi. Nitekim bunu bize Ebu Bekr b. Muhammed b. Abdullah el-Cerrahi Merv'de tahdis etti, bize Abdan Muhammed b. İsa el-Hafıztahdis etti, bize Abdulcebbar b. el-Ala ile Muhammed b. Meymun tahdis edip dediler ki, bize Süfyan, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ebu'z-Zubeyr'den, o Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre'den rivayetle şöyle dediğini nakletti: "Kısa bir süre sonra insanlar develerin sırtında yola koyulacaklar ... " diyerek hadisi zikretti. Bu durum ise hadisin kuvvetini azaltan bir durum değildir. Çünkü el-Humeydi ondan gelen hadisler hususunda hükmüne başvurulan (hakem konumunda olan) birisidir. Çünkü onun hadisini çok iyi bilir ve onunla çokça bir ve beraber olmuştur. İbn Uyeyne de: Biz (hadiste sözü edilen) bu ilim adamının Malik b. Enes olduğu görüşündeyiz demiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2680; Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra, I, 386; İmam Ahmed, Müsned, II, 299; Zehebi, Siyer-u Alami'n-Nubela, VIII, 50. Hepsi de bu yoldan rivayet etmişlerdir. Tirmizi hadisin hasen olduğunu belirtmiştir. Hadisi İbn Hibban, Sahih, 3736'da rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

138- Hayır Öğrenmek Üzere Mescide Gelen