HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

134- Neseplerini Öğreniniz ki Akrabalık Bağlarınızı

 (Sıla-i Rahimi) Gözetebilesiniz

 

308- * ... Bize İshak b. Said babasından şöyle dediğini tahdis etti: İbn Abbas'ın yanında iken bir adam onun yanına geldi, uzak bir akrabalık bağının olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Neseplerinizi bilin ki akrabalık bağınızı gözetebilesiniz. Çünkü koparılması halinde yakın akrabalık -nesep olarak yakın olsa dahi- diye bir şey kalmaz. Eğer gözetilecek olursa -uzak dahi olsa- o uzak kalmaz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olduğu halde onlardan birisi bunu tahriç etmiş değildir. İshak b. Said ise İshak b. Said b. Amr b. Said b. elAs olup, Buhari onun babasından diye naklettiği rivayetlerin birçoğunu delil göstermiştir.

Ayrıca bu hadisin bir şahidi de bulunmaktadır ki böyle bir rivayet şahitler arasında tahriç edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Suyuti, el-Camiu's-Sağir, 1154'te sahih olduğunu belirterek zikretmektedir.

 

 

 

309- ... Bize Hatem b. İsmail tahdis etti, bize Ebu'l-Esbat el-Harisi, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Neseplerinizi öğreniniz, akrabalık bağınızı gözetirsiniz."

 

Bize Ali b. İsa el-Hiri tahdis etti, bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis edip dedi ki: Muhammed b. Yahya'yı şöyle derken dinledim: Ebu'l-Esbat el-Harisi, Bişr b. Rafi'dir.

 

İlim adamının (cevap olarak söylediği) sözünde aslolan: Bilmiyorum demektir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1694.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

136- En Hayırlı Yerler Mescitler, En Şerli Yerler çarşı-Pazarlardır