HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

130- "Benim Sözümü işitip, Onu iyice Belleyen Bir Kulun Yüzünü Allah Ak Etsin ... "

 

302- *Bize Ahmed b. Cafer el-Katıi tahdis etti, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti.

Bize Ebu Ali el-Hafızda tahdis etti, bize Ebu Ya'la tahdis etti. Bize Ebu Hayseme tahdis edip (Ahmed b. Hanbel ile birlikte) ikisi dedi ki: Bize Yakılb b. İbrahim b. Sa'd tahdis etti, bize babam Ebu İshak'tan tahdis etti.

Bana Ebu'l-Hasen Muhammed b. Abdullah el-Cevheri de tahdis etti. Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Ya'la tahdis etti, bize Yahya tahdis etti, bize Ya'la b. Ubeyd et-Talafisi ile Ahmed b. Halid el-Vehbi tahdis edip ikisi dedi ki: Bize Muhammed b. İshak tahdis etti.

Bana Hafız Muhammed b. el-Muzaffer de haber verdi, bize Muhammed b. Harun tahdis etti, bize Süleyman b. Ömer tahdis etti. Bize Yahya b. Said el-Umeri, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti.

Bana Ebu Ömer Muhammed b. Ahmed b. İshak el-Adı haber verdi, bize Muhammed b. Huzeyn ed-Dımeşki tahdis etti, bize Hişam b. Ammar tahdis edip dedi ki: Bana Said b. Yahya el-Lahmi tahdis etti, bize İbn İshak tahdis etti.

Bana Ali b. İsa -ki lafız onun dur- tahdis etti, bize Müsedded b. Katan tahdis etti, bize Osman b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Ya'la b. Ubeyd tahdis etti, bize Muhammed b. İshak, ez-Zühri'den tahdis etti. O Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'daki Hayf (mescidin)de ayağa kalkıp şöyle buyurdu: "Benim sözümü işitip iyice belledikten sonra onu dinlememiş olana ulaştıran kulun yüzünü Allah ak etsin. Çünkü nice fıkıh (bilgi) taşıyıcısının fıkhı yoktur. Nice fıkıh taşıyıcısı da kendisinden daha fakih olana (bilgi) taşır. Müminin kalbi üç şeye hainlik etmez: Ameli Allah için ihlasla yapmak, emir sahiplerine nasihat etmek, cemaatten ayrılmamak çünkü onların duaları arkalarından (kendilerini) kuşatır."

 

İşte bu sika raviler bu hadisi ittifakla Muhammed b. İshak'tan, o ezZühri'den diye rivayet etmişlerdir. Onlara yalnızca Abdullah b. Numeyr muhalefet ederek: Muhammed b. İshak'tan, o Abdusselam'dan -ki Abdusselam,

 

İbn Ebi'l-Cenub'dur-, o ez-Zühri'den diye rivayet etmiştir. İbn Numeyr ise sika bir ravidir -en iyisini bilen Allah'tır.- Daha sonra biz bu hadisi inceleyince bu hadiste Muhammed b. Cubeyr'den rivayetinde ez-Zühri'ye mutabaat edeni de bulduk.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

131- "Nice Fıkıh Taşıyıcısının Fıkhı Yoktur. Nice Fıkıh Taşıyıcısı Kendisinden Daha Fakih Olana Fıkıh Taşır"