HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

131- "Nice Fıkıh Taşıyıcısının Fıkhı Yoktur. Nice Fıkıh Taşıyıcısı Kendisinden Daha Fakih Olana Fıkıh Taşır"

 

303- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Yakılb b. İbrahim b. Sa'd tahdis etti, bize babam İbn İshak'tan tahdis etti. Bana el-Muttalib'in mevlası Amr b. Ebi Amr, Abdurrahman b. el-Huveyris'ten tahdis etti. O Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im'den, o babasından şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı Mina'nın el-Hayf mevkiinde şöyle derken dinledim: "Benim sözümü dinleyip, onu iyice belledikten sonra o sözümü duymamış olanlara aynen ulaştıran bir kula Allah rahmetini ihsan etsin. Çünkü nice fıkıh taşıyıcısının fıkhı yoktur. Nice fıkıh taşıyıcısı da kendisinden daha fakih kimseye fıkıh taşır. Müminin kalbi şu üç şeye hainlik etmez: Ameli ihlasla işlemek, emir sahiplerine samimi olarak nasihat etmek, cemaatten ayrılmamak. Çünkü onların duaları onların arkalarından gelir (onları kuşatır).''

 

Bu hususta ashab-ı kiram'dan birçok kimseden rivayet gelmiştir ki Ömer, Osman, Ali, Abdullah b. Mesud, Muaz b. Cebel, İbn Ömer, İbn Abbas, Ebu Hureyre, Enes (r.anhum) bunlar arasındadır ve bunların dışında daha pek çok kimse de vardır. en-Numan b. Beşir yoluyla gelen şu hadis Sahih'in şartına uygundur:

 

 

 

304- *Ben Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb'u birden çok defa şöyle derken dinledim: Bize İbrahim b. Bekr el-Mervezi Beytu'l-Makdis'te tahdis etti. Bize Abdullah b. Bekr es-Sehmi tahdis etti, bize Hatim b. Ebi Sağira, Simak b. Harb'den tahdis. O en-Numan b. Beşir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe irad edip şöyle buyurdu: "Benim sözümü dinleyip de onu taşıyan (belleyen) kimsenin Allah yüzünü ak etsin. Çünkü nice fıkıh taşıyıcısı vardır ki fakih değildir ve nice fıkıh taşıyıcısı kendisinden daha fakih kimseye fıkıh taşır. Müminin kalbi şu üç hususta hainlik etmez: Ameli Allah için ihlasla yapmak, emir sahiplerine nasihat etmek ve Müslüman cemaatten ayrılmamak."

 

Müslim Sahih'inde Simak b. Harb'ın, en-Numan b. Beşir'den diye nakletmiş olduğu şu rivayeti delil göstermiştir: "Andolsun ben nebimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bir gün karnını bayağı hurma yiyerek doldurduğunu gördüm." Yine Simak'dan, o en-Numan'dan şöyle dediğini nakletti: "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saflarımızl. .. düzeltirdi" hadisini nakletmektedir.

 

Haşim b. Ebi Suğayra ile Abdullah b. Bekr es-Sehmi'nin rivayetleri ittifakla tahriç edilmiştir. Ayrıca eş-Şa'bi ile Mücahid'den, ikisinin en- Numan b. Beşir'den, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye de rivayet edilmiştir .

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 1224; İbn Hibban,el-Mecuhin, II, 287;

 

 

 

305- Bize Muhammed b. Abdullah b. Cafer en-Nahvi Bağdat'ta tahdis etti, bize el-Kasım b. el-Muğire el-Cevheri tahdis etti.

Bize Ahmed b. Sehl el-Fakih de Buhara'da haber verdi, bize hafız Salih b. Muhammed b. Habib de tahdis etti. ikisi (Kasım ve Salih) dedi ki: Bize Said b. Süleyman el-Vasıti tahdis etti, bize Abbad b. el-Avvam, el-Cureyri'den tahdis etti. O Ebu Nadra'dan, o Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti:

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vasiyetine merhaba (baş göz üstüne)! Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sizleri vasiyet ediyordu.609

 

Bu Buhari ve Müslim'in, Said b. Süleyman ile Abbad b. el-Avvam ve el-Cureyri'nin rivayetlerini ittifakla delil gösterdikleri için sabit ve sahih bir hadistir. Diğer taraftan Müslim de Ebu Nadra'nın rivayet ettiği hadisleri delil göstermiştir. Onun el-Cureyri yoluyla gelen 11 asıl rivayetinin Müslim'in Sahih'inde yer aldığını tespit ettim fakat hadis tahsil edenlerin faziletine dair ilk hadis olan ve herhangi bir illeti bilinmeyen bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Halbuki bu hadisin hadis ehlinin Ebu Harun el-Abdi'den, onun Ebu Said'den diye topladıkları çeşitli rivayet yolları vardır. Ebu Harun ise (rivayet tenkitçilerinin) hakkında (olumsuz) bir şey söylemeyip sustukları kimselerdendir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2830 bu ceyyiddir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

132- Hadis Tahsil Edenlerin Fazileti Hakkında