HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

129- Müminin Kalbi Üç Şeye Hainlik Etmez

 

301- Bize Ebu Muhammed Abdullah b. İshak b. İbrahim el-AdI Bağdat'ta tahdis etti. Bize Kadı Ebu'l-Ahvas Muhammed b. el-Heysem tahdis etti. Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anberi kitabının asıl nüshasından Ebu Ali el-Hafızona dair soru sorduğu sırada- bize tahdis etti. Bize Osman b. Said ed-Darimi (Muhammed b. el-Heysem ile birlikte) tahdis edip dediler ki: Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize İbrahim b. Sa'd, Salih b. Keysan'dan tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im'den, o babası Cubeyr'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayf (mescidin) de ayağa kalkıp şöyle buyurdu: "Benim sözümü dinleyip, iyice belledikten sonra onu duymamış olan kimseye aynen ulaştıran kulun Allah yüzünü ak etsin. Çünkü nice fıkıh taşıyıcısının kendisinin bir fıkhı yoktur ve nice fıkıh taşıyıcısı da kendisinden daha fakih olana fıkhı taşır. Müminin kalbi şu üç şeye hainlik etmez: Ameli ihlasla Allah için yapmak, emir sahiplerine itaat etmek, Müslümanların cemaatine bağlı kalıp, onlardan ayrılmamak.  Çünkü onların duaları kendilerini arkalarından kuşatır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, rivayetilmiyle uğraşanların temel dayanaklarından bir kaidedir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir ama Buhari el-Camiu's-Sahih adlı eserinde Nuaym b. Hammad'dan hadis rivayet etmiştir çünkü o İslam'ın imamlarından birisidir. Ayrıca bunun Salih b. Keysan dışında ez-Zühri'nin rivayet ettiği hadiste aslı vardır. Bunu Ahmed b. İshak b. Yesar, ez-Zühri'nin dışında sahih birtakım vecihlerden rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İbn Abdilberr, Camiu Beyani'l-İlm, I, 41; İbn Ebi Asım, es-Sünne, 1088; el-Hatib el-Bağdadi, Şerefu Ashabi'I-Hadis, 25; Taberani, el-Mu'cemu'I-Kebir, II, 1541, 1542; İmam Ahmed, Müsned, IV, BO; İbn Mace, 231; Darimi, Sünen,234; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 1421; Tahavi, Müşkilu'I-Asar, II, 232.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

130- "Benim Sözümü işitip, Onu iyice Belleyen Bir Kulun Yüzünü Allah Ak Etsin ... "