HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

128- ilmi Onunla Alimlere Karşı Övünmek için Öğrenmeyiniz

 

297- Cabir yoluyla gelen hadisi bize Ebu'l-Huseyn Muhammed b. Ahmed b. Temim el-Kantari Bağdat'ta tahdis etti. Bize Muhammed b. İsmail es-Sulemi tahdis etti.

Bize Ahmed b. Muhammed b. Seleme el-Anezi de haber verdi. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis edip (Muhammed b. İsmail ile) dediler ki: Bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub, İbn Cureyc'den bildirdi. O Ebu'z-Zubeyr'den, o Cabir'den, o Abdullah'tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İImi diğer alimlere karşı övünmek yahut onunla akılsızlar ile tartışmak ilim vasıtası ile mecliste güzel bir yer kapmak için öğrenmeyiniz. Her kim böyle yapacak olursa ateşten sakınsın ateşten!"

 

Diğer Tahric: el-Munziri, et-Terğib ve't-Terhib, IV, 116'da şöyle demektedir: Bu hadisi bir topluluk Yahya b. Eyyub'dan, o İbn Cureyc'den, o Ebu'z-Zubeyr'den, o Cabir'den diye rivayet etmişlerdir.

 

 

 

298- Bize Ebu Ahmed Muhammed b. Muhammed el-Huseyn eş-Şeybani asıl nüshasından tahdis etti. Bize Ahmed b. Hammad et-Tucibi Mısır'da tahdis etti, bize İbn Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyüb tahdis etti. Ben İbn Cmeye'i, Ebu'z-Zubeyr'den tahdis ederken dinledim deyip, hadisi aynen zikretti.

 

İşte Yahya b. Eyyüb el-Mısri'nin, İbn Cmeye'den senedi böyledir. O bu hadisi mevsul olarak rivayet etmiş bulunmaktadır. Yahya'nın rivayetleri ise Buhari ve Müslim'de ittifakla tahriç edilmiştir. Hadisi Abdullah b. Vehb ise mürselolarak rivayet etmiştir. Ben ise senet ve metinlerde sika tarafından yapılan ziyadeyi kabul etmek şeklinde ortaya koymuş olduğum esasa uygun olarak hareket etmekteyim.

 

 

299- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdulhakem bildirdi, bize İbn Vehb bildirip dedi ki: Ben İbn Cureyc'i şöyle tahdis ederken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"İlmi, ilim adamlarına karşı övünmek için ya da onunla sefihlerle tartışmak için ve meclislerde onu (gelişi güzel) anlatmak için öğrenmeyiniz. Bunu yapan kimseler ateşten korksunlar ateşten!"

 

Ka'b b. Malik yoluyla gelen hadise gelince, onu bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Ziyad bildirdi, bize İbn Ebi Uveys tahdis etti. Bana kardeşim Süleyman b. Bilal'den tahdis etti. O İshak b. Yahya b. Talha b. Abdullah b. Ka'b b. Malik'ten tahdis etti. O babasından, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu nakletti: "İlmi, ilim adamlarına karşı onunla övünmek yahut akılsızlarla tartışmak ya da insanların kendisine mal vermelerini sağlamak için ararsa o cehenneme gider."

 

Buhari ve Müslim, İshak b. Yahya'dan hiçbir rivayet tahriç etmemişlerdir ama ben bunu sadece daha önce zikrettiğim onların şartlarına uygun olan rivayete şahit olsun diye bunu koyduk. İshak b. Yahya ise Kureyş eşrafından birisidir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2656; İbn Adiy, 1, 326; Beyhaki, Şuabu'l-İman, 1, 311'de; el-Acurri, Ahlaku'l-Ulema, 127; Hatib, el-Cami, 24 hepsi bu yoldan rivayet etmişlerdir.

 

 

 

300- Ka'b b. Malik'in hadisine gelince, onu bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... İshak b. Yahya b. Talha, Abdullah b. Malik b. Ka'b b. Malik'den, o babasından, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)dan şöyle buyurduğunu rivayet etti: "İimi onunla alimlere karşı öğünmek yahut cahillerle tartışmak ya da insanların kendisine mal vermelerini sağlamak için arayan kimse, cehenneme giden bir yol tututrmuş olur."

 

Buhari ve Müslim İshak b. Yahya'dan herhangi rivayet nakl etmemişlerdir.Ama ben onun bu rivayetini ancak bundan önce onların şartına uygun olarak naklettiğim rivayete şahid olarak kayd ettim. İshak b. Yahya, Kureyş eşrafından birisidir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2656; İbn Adiyy, I, 326; İbn Hibban,el-Mecruhin, I, 133; İbnu'l-Cevzi, el-İlel, 86; el-Acurri, Ahlaku'l-Ulema, 127; Hatib el-Bağdadi, el-Cami' li Ahlaki'r-Ravi, 24.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

129- Müminin Kalbi Üç Şeye Hainlik Etmez