HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

127- Din ilmini Dünyevi Maksatla Öğrenmenin Yerildiği

 

295- ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Ebu Yahya Fuleyh b. Süleyman elHuzai, Abdullah b. Abdurrahman b. Ma'mer el-Ensari'den haber verdi. O Said b. Yesar'dan, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Her kim kendisi ile Allah'ın rızasının arandığı türden bir ilmi, ancak dünyevi bir maksat (ve menfaat) elde etmek için öğreniyor ise kıyamet gününde cennetin kokusunu alamayacaktır."

 

Bu senedi sahih, ravileri sika, Buhari ve Müslim'in şartına uygun bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ayrıca bu hadisi Fuleyh'ten, İbn Vehb'in dışında bir topluluk daha müsned olarak ve mevsul bir senetle rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 338; Ebu Davud, 3664; İbn Mace, 252; İbn Hibban, Sahih, 78 ve başkaları rivayet etmiştir. Senedi kavidir.

 

 

 

296- Bize fakih Ebu Bekir b. İshak tahdis etti, bize el-Has en b. Ali b. Ziyad es-Serri bildirdi.

Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Ali el-Cevheri de Bağdat'ta tahdis etti.

Bize İbrahim b. el-Heysem el-Beledi tahdis etti.

Yine bize Ebu'l-Abbas es-Seyyari ile el-Hasen b. Ali Merv'de tahdis edip dediler ki: Bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti. Hepsi (el-Hasen, İbrahim ve Ebu'l-Muveccih) dediler ki: Bize Said b. Mansur el-Mekki tahdis edip dedi ki: Bize Fuleyh, Ebu Tıvale'den tahdis etti. O Said b. Yesar'dan, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim kendisiyle Allah'ın rızasının arandığı bir ilmi ancak onunla dünyevi bir maksada ulaşmak için onu öğreniyor ise cennetin kokusunu alamayacaktır." - Fuleyh dedi ki (hadiste geçen onun arfı, kelimesi) kokusu demektir.

 

Bu hadis Cabir b. Abdullah ile Ka'b b. Malik (r.anhum)'dan da sahih iki senede rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, Sünen, 4664; İbn Mace, 252; İbn Hibban, Sahih, 78.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

128- ilmi Onunla Alimlere Karşı Övünmek için Öğrenmeyiniz