HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

121- Ölüm Sırat Üzerinde Boğazlanacaktır

 

286- ... Bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Muhammed b. Amr Ebu Seleme'den bildirdi. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Kıyamet gününde ölüm siyah beyaz renkli bir koç şeklinde getirilecek ve: Ey cennet ahalisi denilecek. Onlar içinde bulundukları nimetlerden çıkartılacaklar korkusuyla korku ve endişe ile bakacaklar, bunu tanıyor musunuz denilecek. Onlar, evet bu ölümdür diyecekler. Sonra:

 

Ey cehennem ahalisi denilecek. İçinde bulundukları durumdan çıkıp kurtulurlar diye sevinçle ve neşe ile bakacaklar, bunu tanıyor musunuz denilecek. Onlar: Evet, bu ölümdür diyecekler. Bunun üzerine (yüce Allah'm) vereceği emir üzerine sıratın üzerinde kesilecek. Her iki kesime de: Artık içinde bulunduğunuz bu halde ebedi kalacaksınız, bunda ebediyen ölüm olmayacaktır denilecek."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Yezid b. Harun sebt (sağlam) bir ravidir. Kendisinden gelen bütün rivayetlerde de onu müsned olarak zikretmiş, ayrıca el-Fadl b. Musa es-Sinani ile Abdulvehhab b. Abdulmecid de Muhammed b. Amr'dan rivayetle ona muvafakat etmişlerdir.

el-Fadl b. Musa'nın rivayetiyle hadis şöyledir:

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4327; Buhari, 6179 -muhtasar olarak-

 

 

 

287- Bize el-Has en b. Muhammed b. Halim el-Mervezi haber verdi, bize Ebu'l-Müveccih tahdis etti, bize Süfyan b. İsa tahdis etti, bize el-Fadl b. Musa tahdis etti, bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: "Kıyamet gününde ölüm getirilir ... " deyip, hadisi mevkuf olarak zikretti.

 

Hadisin Abdulvehhab b. Abdulmecid yoluyla rivayetine gelince:

 

 

 

288- Onu bize Ebu Muhammed b. Ziyad el-Adl haber verdi, bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Bundar tahdis etti, bize Abdulvehhab tahdis etti, hadisi senediyle Ebu Hureyre'den mevkuf olarak zikretti.

 

Buhari ve Müslim bu hadisi bundan başka bir lafızla el-A'meş'ten, o Ebu Salih'ten, o Ebu Said'den ittifakla tahriç etmişlerdir.

 

 

 

289- ... Bize Ahmed b. Muhammed b. el-Velid el-Ezraki tahdis etti, bize Müslim b. Halid, Abdullah b. Abdurrahman b. Ebi Huseyn'den tahdis etti. O İbn Sabad'dan, o Amr b. Meymun el-Evdi'den şöyle dediğini nakletti: Muaz b. Cebel aramızda ayağa kalkarak şöyle dedi: Ey Evd oğulları! Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın elçisi. Biliyorsunuz ki dönüş Allah'a olacaktır. Sonra ya cennete ya da cehenneme gidilecektir ve artık başka yere göç etmek sözkonusu olmamak üzere ikamet, ölmeyen bedenlerle ebedi bir hayat olacaktır. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olup, ravileri mekkidir. Müslim b. Halid ezZinci ise Mekkelilerin imamı ve müftisidir. Ancak Buhari ve Müslim hadis rivayetinin onun işi olmadığını söylemişlerdir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

122- "Rabbinin Huzurunda Durmaktan Korkana da iki Cennet Vardır" (Rahman, 46) Biri Altından, Biri Gümüşten