HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

122- "Rabbinin Huzurunda Durmaktan Korkana da iki Cennet Vardır" (Rahman, 46) Biri Altından, Biri Gümüşten

 

290- *Bize Abdan b. Yezid er-Rakkak Hemedan'da tahdis etti, bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabit el-Bünani ile Ebu İmran el-Cevni'den tahdis etti. O Ebu Bekr b. Ebi Musa el-Eş'ari'den, o Ebu Musa'dan. Aziz ve celil olan Allah'ın: "Rabbinin huzurunda durmaktan korkana da iki cennet vardır" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: İleri geçenler için altından iki cennet, onların izinden gidenler için gümüşten iki cennet.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir senet olduğu halde Buhari ve Müslim hadisi böylece tahriç etmemişlerdir. Onlar el-Haris b. Ubeyd ve Abdulaziz b. Abdussamed'in, İbn İmran el-Cevni'den, onun Ebu Bekr b. Ebi Musa'dan, onun babasından, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Gümüşten iki cennet ... " diye hadisi zikretmişlerdir fakat bu hadiste ne ileri geçenlerden, ne onların arkasından gelenlerden söz edilmektedir.

 

Ben Hafız Ebu'l-Hasen Ali b. Ömer'i şöyle derken dinledim: Ebu'l-Fadl el-Vezir'i şöyle derken dinledim: Me'mun el-Mısri'yi şöyle derken dinledim:

 

Ebu Abdurrahman en-Nesai'ye: Muhammed b. İsmail neden Hammad b. Seleme'nin hadisini almamıştır? diye sordum. O şöyle dedi: Allah'a yemin ederim Hammad b. Seleme, İsmail b. Uveys'ten hem daha hayırlı, hem daha doğru sözlüdür deyip, el-Haris b. Ubeyd'in Hammad yerine değiştirildiğini ifade edercesine uzunca bir hikaye zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

123- Kıyamet Günü Müminler için Öğle ile ikindi Arası Kadar Gibi Gelecektir