HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

120- Cennet Ehli 120 Saftır.

Bunların 80 Safı Bu Ümmetin Saflarıdır

 

2S1 - ... Bize Ebu Sinan Dırar b. Murre Muharib b. Disar'dan tahdis etti. O İbn Bureyde'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennet ehli 120 saf olacaktır. Bunların 80 safını bu ümmet teşkil edecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hadisin Süfyan es-Sevri, o Alkame b. Mersed'den, o Süleyman b. Bureyde'den, o babasından diye rivayet edilmiş bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

282- Bize Ebu Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Lebib b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Hafs, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Hafız Ebu Ali de tahdis etti, bize Abdan el-Ehvazi bildirdi, bize el-Hasen b. el-Haris tahdis etti, bize Müemmel b. İsmail tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

Bize Bekr b. Muhammed es-Sayrafi de haber verdi, bize Muhammed b. Galib tahdis etti, bize Abdullah b. Ömer tahdis etti, bize Amr b. Muhammed el-Ankazi, Süfyan'dan tahdis etti. O Alkame b. Mersed'den, o Süleyman b. Burde'den, o babasından şöyle dediğini nakletmektedir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennet ehli 120 saftır. Bunların 80 safı bu ümmetten olacaktır."

 

Hadisi Yahya b. Said ile Abdurrahman b. Mehdi, es-Sevri'den mürsel olarak rivayet etmişlerdir.

 

 

 

283- *Hadisi el-Haris b. Husayra'da, el-Kasım b. Abdurrahman'dan rivayet etmiştir. el-Kasım babasından, o Abdullah b. Mesud'dan şöyle dediğini nakletmektedir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın etrafında bulunduğumuz bir sırada bize:

"Sizler cennetliklerin dörtte birini oluşturursanız nasıl bulursunuz?" buyurdu. Bizler çok olacağız demektir dedik. O: "Ya üçte birini teşkil ederseniz ne dersiniz?" buyurdu. Bizler: Bu daha da çoktur dedik. Allah Rasulü: "Sizler yarısını teşkil ederseniz nasılolur" buyurdu. Biz: Bu daha da çoktur dedik. Şöyle buyurdu: "Cennet ehli 120 saf olacaktır. Sizler de bunların 80 safını teşkil edeceksiniz." (İbn Mesud) dedi ki: Biz: Bu üçte iki eder ey Allah'ın Rasulü deyince, o: "Evet" buyurdu.

 

Abdurrahman b. Abdullah b. Mesud çoğunluğun görüşüne göre babasından hadis dinlemememiştir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 403'te şöyle diyor: Bu Sahih'te muhtasar olarak bulunmaktadır.

 

 

 

284- * ... Bize el-Piryabi tahdis etti, bize Süfyan es-Sevri, Muhammed b. el-Münkedir'den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennetlikler cennete girdikten sonra aziz ve celil olan Allah: Canınız bir şey çekiyor mu size daha fazlasını vereyim buyuracak. Onlar: Rabbimiz bize verdiğinden daha fazlası ne olabilir ki diyecekler. O: Benim rızam daha büyüktür buyuracaktır."

 

Bu hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, onu tahriç etmemişlerdir. el-Eşcai, Muhammed b. Yusuf el-Piryabi'ye hadisin senedinde de ve metninde de mutabaat etmiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7439. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

285- * ... Bize Ubeydullah b. Abdurrahman el-Eşcai, Süfyan'dan tahdis etti. O Muhammed b. el-Münkedir'den, o Cabir'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennet ehli cennete girdikten sonra Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyuracaktır: Size bundan daha büyük bir şeyi bildireyim mi? Onlar: Bildir ama bundan daha büyük ne olabilir ki diyecekler, yüce Allah: Rıdvan (hoşnutluğum) buyuracak."

 

Diğer Tahric: Hadisin bir başka rivayeti olup bu şekilde Ebu Nuaym, Ahbaru Asbahan, 1, 282; Sıfatu'l-Cenne, 283; es-Sehmi, Tarihu Cürcan, s. 115'de zikretmiştir. Hepsi de bu yoldan hadisi rivayet etmiş olup, senedi ceyyiddir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

121- Ölüm Sırat Üzerinde Boğazlanacaktır