HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

119- Sidretu'l-Münteha ve Cennetin ırmakları

 

279- ... Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Katade'den bildirdi, o Enes'ten. Aziz ve celil olan Allah'ın "Sidretu'l-münteha'nın yanında" (Necm, 14) buyruğu hakkında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Bana öyle bir sidre (selvi ağacı) kaldırılıp, gösterildi ki onun ucu yedinci semadadır. Meyveleri hecer testileri gibi, yaprakları da fillerin kulakları gibi idi. Onun dibinden ikisi açık, ikisi de gizli ırmaklar çıkar." (Nebi -s.a-) buyurdu ki: "Ey Cebrail! Bu iki ırmak nedir? dedim. Gizli iki ırmak cennettedir, açık iki ırmak ise Nil ve Fırat'tır dedi."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bu anlamla bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Bu hadisin Şube'nin Katade'den, onun Enes'ten yoluyla senedi sahih, garib bir şahidi vardır. Buhari ve Müslim bunu da tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3035; Müslim, 164; Tirmizi, 3343; Nesai, l, 217. Buhari uzunca isra hadisi arasında tahric etmiştir.

 

 

 

280- ... Bize Hafs b. Abdullah el-Eslemi tahdis etti. Bana İbrahim b. Tahman, Şube b. el-Haccac'dan tahdis etti. O Katade'den, onun Enes b. Malik'ten rivayetine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana sidre kaldırıldı. Dört nehir ile karşılaştım. İkisi açık, ikisi gizli nehir idi. Açık iki nehir Nil ile Fırat, gizli iki nehir ise cennetteki iki ırmaktır. Bana üç kase getirildi. Birisinde süt vardı, diğerinde baL, bir tanesinde de şarap vardı. Ben içinde süt bulunanı alıp içtim, bana: Sen ve ümmetin fıtrata isabet ettirdiniz denildi."

 

Hakim Ebu Abdullah dedi ki: Hocamız Ebu Abdullah'a, Buhari ve Müslim bu hadisi niye tahriç etmediler? diye sordum, o şu cevabı verdi:  Çünkü Enes b. Malik bu hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat duymamıştır. O bunu Malik b. Sa'saa'dan dinlemiştir. Hakim dedi ki: Daha sonra inceleyince Malik b. Sa'saa'dan dinlemiş olduğum rivayet'in sözlerinin bunlardan farklı olduğunu gördüm. Bu ilmi tahsil etmek isteyen kişi bilsin ki miraç hadisinin bir kısmını Enes Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den, bir kısmını Ebu Zerr el-Gıfari'den, bir kısmını Malik b. Sa'saa'dan -buradakilerden başkasını- bir kısmını da Ebu Hureyre'den dinlemiştir.

 

Diğer Tahric: Fethu'l-Bari, X, 63'te: Hadisi Buhari bu şekilde Sahih'inde muallak olarak zikretmiş bulunmaktadır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

120- Cennet Ehli 120 Saftır. Bunların 80 Safı Bu Ümmetin Saflarıdır