HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

97- Şefaat Her Müslüman içindir

 

229- ... Bize Bişr b. Bekr tahdis etti, bana İbn Cabir tahdis edip dedi ki: Ben Suleym b. Amir'i şöyle derken dinledim: Ben Avfb. Malik el-Eşcai'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikle bir yerde konakladım. Geceleyin uyandım. Devemin semerinin arkasındaki tahta parçasından daha uzun bir şey görmedim. Herkes devesi ile birlikte yere yapışmıştı. İnsanlar arasında kalkıp yürüdüm. Nihayet Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yattığı yere vardım. Orada olmadığını gördüm. Elimi döşeğine koydum, soğuk olduğunu gördüm. İnsanlar arasından çıkıp giderken şöyle diyordum: İnna lillah ve inna ileyhi raciun, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürüldü.

Nihayet tamamen karargahın dışına çıktım. Bir karartı gördüm. İleri doğru gidip bir taş attım ve karartıya doğru yürüdüm. Muaz b. Cebel ve Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı buldum. Önümüzde ise değirmen sesine yahut rüzgar estiği zaman çakıl taşlarının sesine benzer bir ses duydum. Birbirimize: Sabah oluncaya kadar ya da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanınıza gelinceye kadar yerinizde durunuz dedik. Allah'ın dilediği kadar bir süre böylece kaldık. Sonra: "Muaz b. Cebel, Ebu Ubeyde ve Avf b. Malik orda mı" diye seslendi. Biz evet dedik, o da bize doğru geldi. Yola (geri dönmek üzere) koyulduk. Biz de ona bir şey sormuyorduk, o da bize bir haber vermiyordu. Nihayet yatağı üzerine oturunca şöyle buyurdu: "Bu gece Rabbimin beni neyi seçmekte muhayyer bıraktığını biliyor musunuz?" Biz: Allah ve Rasulü daha iyi bilir dedik. O: "O beni ümmetimin yarısının cennete girmesi ile şefaatete bulunmam) arasında muhayyer bıraktı. Ben de şefaati seçtim" buyurdu. Bizler: Ey Allah'ın Rasulü! Allah'a bizim şefaate nail olacaklardan olmamız için dua buyur dedik. O: "O, her Müslüman içindir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Müslim, Süleym b. Amir'in rivayetini delil göstermiştir. Diğer ravilerine gelince, üzerlerinde ittifak edilmiş olduğu halde Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2441; İmam Ahmed, Müsned, VI, 29; İbn Hibban, Sahih, 211; İbn Mace, 4317

 

 

 

230- Bu hadisi Said b. Ebu Arube ile Hişam b. Senber de Katade'den, o Ebu'l-Melih'ten, o Avfb. Malik'ten diye rivayet etmiştir. Said'in rivayet ettiği hadise bize el-Hasen b. Yakılb el-Adı tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Talib tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Ata tahdis etti. Bize Said bildirdi dedi ki:

 

Yine bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ebi'z-Ziyad tahdis etti, bize Harun b. İshak el-Hemdani tahdis etti, bize Abde b. Süleyman tahdis etti, bize Harun b. İshak el-Hemdani tahdis etti, bize Abde b. Süleyman tahdis etti, bize Said b. Ebi Arube, Katıde'den tahdis ettiğine göre Ebu'l-Melih el-Huzli kendilerine şunu tahdis etmiştir: Avfb. Malik dedi ki: Seferlerinden birisinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik deyip, hadisi zikretti.

 

 

231- Hişam ed-Destevai'nin hadisine gelince, onu bize Ebu Zekeriya elAnezi ile Ali b. İsa b. İbrahim tahdis edip dediler ki: Bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Muaz b. Hişam tahdis etti. Bana babam Katade'den tahdis etti. O Ebu'l-Melih'ten, o Avf b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik deyip, hadisi uzun uzadıya zikretti.

 

Katade'nin bu hadisi Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde her ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisi Ebu Kılabe Abdullah b. Zeyd el-Cermi de Avfb. Malik'ten rivayet etmiştir:

 

 

 

232- Bana el-Huseyn b. Ali b. Muhammed b. el-Yahya et-Temimi haber verdi. Bize Muhammed b. el-Müseyyeb tahdis etti, bize İshak b. Şahin tahdis etti. Bize Halid b. Abdullah, Halidel- Hazza'dan tahdis etti. O Ebu Kılabe'den, o Avf b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile gazalarından birisinde birlikte idik. Bir gece (bulunduğu yere) vardığımızda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı yerinde görmedik. Develer de boyunlarını uzatmışlardı. Derken dağlarla karşılaştım. Nihayet Muaz b. Cebel'i de gördüm. O bana karşı durdu, ben de ona karşı durdum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede dedim. O: Arkamdadır dedi ... ve hadisi zikretti.

 

Bu da Ebu Kılabe'nin rivayet ettiği bir hadis olarak Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir. Bu hadis ayrıca Ebu Musa el-Eş'ari'den, o Avf b. Malik'ten, Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir isnad ile rivayet edilmiş olmakla birlikte ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

98- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şefaati Ümmetinin Yarısını Cennete Girmesine Tercih Etmiştir