HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

96- Nebilerin Altından Minberleri Olacaktır

 

228- *Bize Ebu Cafer Muhammed b. Ahmed b. Said er-Razi tahdis etti, bize Ebu Zur'a Ubeydullah b. Abdulkerim er-Razi tahdis etti. Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali imla yoluyla tahdis etti, bize İbrahim b. Abdullah b. Eyyub el-Mahrami tahdis etti.

Bize Ebu Ahmed Bekr b. Muhammed es-Sayrafi de Merv'de haber verdi.

Bize Ebu'l-Muveccih Muhammed b. Amr el-Fezari tahdis edip dediler ki: Bize Said b. Muhammed el-Cermi tahdis etti, bize Abdulvahid b. Vasıl tahdis etti, bize Muhammed b. Sabit el-Bunani, Ubeydullah b. Abdullah b. el-Haris b. Nevfel'den tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nebilerin altından minbederi olacaktır" (Devamla) buyurdu ki: "Minbederi üzerine oturacaklar. Benim minberim boş kalacak, ben onun üzerinde oturmayacağım. Buna sebep ise benim cennete gönderilmekle birlikte ümmetimin geride kalır korkusuyla Rabbimin huzurunda ayakta duracağım. Rabbim ümmetim ümmetim diyeceğim" Aziz ve celil olan Allah: "Ey Muhammed! Ümmetine ne yapmamı istersin? diyecek, ben: Rabbim onların hesaplarını erken gör diyeceğim. Ümmetim çağrılacak ve hesaba çekilecekler. Kimileri Allah'ın rahmetiyle cennete girecek, kimileri benim şefaatimle cennete girecek. Ben de şefaat etmeye devam edip duracağım. Nihayet cennete gönderilmiş birtakım kimselere ait belgeler bana verilecek. Bunun üzerine cehennem ateşinin bekçisi Malik'in yanına gideceğim. O da: Ey Muhammed! Sen ümmetin arasında Rabbinin gazabına maruz kalacak ateşte kimse bırakmadın diyecek."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim, Muhammed b. Sabit el-Bunani'nin rivayetini delil göstermemişlerdir. O ise hadis rivayeti az ama hadisi toplanabilen bir kimsedir. Hadis şefaat haberleri arasında garibtir. Buhari ve Müslim de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 10771; el-Evsat, 470.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

97- Şefaat Her Müslüman içindir