HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

95- Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rabbini

Gördü Mü?

 

224- "Bize Ebu Bekr b. İshak el-Pakih haber verdi, bize Hişam b. Ali esSedusi bildirdi, bize Sehl b. Bekkar tahdis etti, bize Hişam b. Abdullah tahdis edip dedi ki:

Bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad'dan haber verdi, bize Muhammed b. Yesar ile Muhammed b. el-Müsenna tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. Hişam tahdis etti. Bana babam Katade'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Halil (candan dost) vasfının İbrahim'e, kelam (konuşma) vasfının Musa'ya, ru'yetin (Cenab-ı Allah'ı görmenin) de Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a verilmesine hayret mi ediyorsunuz?

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

Hadisin ru'yet hakkında İbn Abbas'tan sahih bir şahidi de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İbn Mende, İman, 762; Hakim, Müstedrek, II, 3799'a da bakınız.

 

 

 

225- *Bu şahidi bize Ebu Nasr Ahmed b. Sehl el-Pakih ile Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed eş-Şerğaveşuni -ki ikisi de Buharalı olup- Buhara'da bize haber verip dediler ki: Bize Hafız Salih b. Muhammed b. Habib tahdis etti. Bize Muhammed b. es-Sabbah tahdis etti. Bize Ebu Said Ahmed b. Yakubes-Sakafi de tahdis etti, bize Ahmed b. Yahya el-Hulvani tahdis etti, bize Muhammed b. es-Sabbah ed-Dulabi tahdis etti, bize İsmail b. Zekeriya, Asım'dan tahdis etti. O eş-Şa'bi ve İkrime'den, ikisi İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rabbini gördü.

 

Bunun senedi sahih üçüncü bir şahidi daha vardır:

 

Diğer Tahric: İbn Mende, İman, 755, 757 senedi hasendir.

 

 

 

226- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi Merv'de haber verdi. Bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den bildirdi. O İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rabbini gördü.

 

 

227- Bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah eş-Şafii haber verdi. Bize İshak b. el-Hasen tahdis etti, bize Ebu Huzeyfe tahdis etti, bize Süfyan, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ata'dan, o İbn Abbas'tan: Onu iki defa gördü dediğini nakletti.

 

Böyle bir hadise Buharı ve Müslim de İtimat etmiştir. Bu hususta esSıddik'ın kızı Aişe ile Ubey b. Ka'b'ın, Abdullah b. Mesud'un ve Ebu Zerr (r.anhum)'in verdikleri haberler bulunmaktadır. Buna göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cebrail'i görmüştür. Benim sözünü ettiğim bu haberlerin hepsi de sahihtir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

96- Nebilerin Altından Minberleri Olacaktır