HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

80- Allah Sevdiğini Ateşe Atmaz

 

201- * ... Bize Halid b. el-Haris tahdis etti, bize Humeyd, Enes'ten şöyle dediğini tahdis etti: Yolun ortasında küçük bir çocuk vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberinde bir grup insanla birlikte yoldan geçti. Küçük çocuğun annesi gelenleri görünce çocuğun ayaklar altında ezilmesinden korktu, gidip onu taşıdı, oğlum oğlum dedi. Allah Rasulü ile beraber bulunanlar: Ey Allah'ın Rasulü bu kadın çocuğunu ateşe atmaz değil mi? dedi. Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah da sevdiğini ateşe atmaz" buyurdu.

 

Bu Buharı ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buharı ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 383'de hadisin Ahmed ve Bezzar tarafından rivayet edildiği belirtilmekte ve ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

202- * ... Bize Abdullah b. Salih tahdis etti. Bana el-Leys, Yezid b. Ebi Habib'den tahdis etti. O Ebu'l-Hayr'den, o Ukbe b. Amir el-Cuheni'den rivayet ettiğine göre bir adam Rasulullah (s.ara gelerek: Ey Allah'ın Rasulü bizden herhangi bir kimse bir günah işler(se durum ne olur) dedi. Allah Rasulü: "Onun aleyhine (günah olarak) yazılır" buyurdu. O kişi: Sonra o günahından ötürü mağfiret dileyip tövbe ederse (ne olur?) Allah Rasulü: "Günahı ona bağışlanır, tövbesi kabul edilir. Siz usanmadığınız sürece de Allah usanmaz" buyurdu.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 200'de belirtildiğine göre hadisi Taberani, el-Kebir ve Evsat"ta rivayet etmiş olup, senedi hasendir.

 

 

 

203- *Bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah eş-Şafii haber verdi, bize İshak b. el-Huseyn tahdis etti, bize Ebu Huzeyfe tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi de tahdis etti. Bize Muhammed b. Abdusselam tahdis etti, bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Veki", Süfyan'dan bildirdi. O el-A'meş'ten, o Ebu'd-Duha'dan, o Mesruk'tan, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Büyük günahlar Nisa suresinin başından itibaren: "Size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız" (Nisa, 31) buyruğunakadar (yani surenin başından 30. ayete kadar) sayılanlardır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ashabın tefsiri hakkında ön gördüğüm şarta uygun olarak hadisin tahriç edilmesi icab etti.

 

Diğer Tahric: Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

81- Gerçek Şu Ki Allah'ın Velileri Namaz Kılanlardır 

82- Büyük Günahlar Dokuz Tanedir