HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

81- Gerçek Şu Ki Allah'ın Velileri Namaz Kılanlardır

82- Büyük Günahlar Dokuz Tanedir

 

204- * ... Bize Harb b. Şeddad tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Kesir, Abdulhamid b. Sinan'dan tahdis etti. O Ubeyd b. Umeyr'den, o babasından naklettiğine göre babası kendisine -ki sahabiliği vardır- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın veda haccında şöyle buyurduğunu tahdis etmiştir: "Haberiniz olsun ki gerçekten Allah'ın velileri namaz kılanlar, kendilerine yazılmış beş vakit namaza özen gösterenler; orucun kendisi üzerindeki bir hak olduğunu görüp ecrini Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutanlar; malının zekatını -ecrini Allah'tan umarak verenler; Allah'ın yasaklamış olduğu büyük günahlardan uzak duranlardır."

 

Sonra bir adam kendisine: Ey Allah'ın Rasulü, büyük günahlar nedir? diye bir soru sorunca şöyle buyurdu: "Büyük günahlar dokuz tanedir. Allah'a şirk koşmak, haksız yere mümin canı öldürmek, savaş gününde kaçmak, yetimin malını yemek, faiz yemek, iffetli kadına iftirada bulunmak, Müslüman anne ve babaya itaatsizlik etmek, hayatta iken de ölüm halinde de kıbleniz olan Beyt-i Haram'ı helal bilmek (onun saygınlığına ve hukukuna riayet etmemek) dir."

 

Sonra şöyle buyurdu: "Bir adam bu büyük günahları işlemeksizin ölüp, namazı dosdoğru kılar, zekatı verirse mutlaka o, kapısının kanatları altından olan bir yurtta Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte olacaktır."

 

Buhari ve Müslim, Abdulhamid b. Sinan dışında bu hadisin ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir. Umeyr b. Katade'ye gelince, o sahabidir. Oğlu Ubeyd'in de hadislerinin tahrici ve rivayet ettiği hadislerin delil gösterilmesi üzerinde de ittifak edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2875; Nesai, II, 165. Her ikisi bu hadisin sadece kebairi sözkonusu eden bölümünü zikretmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

83- Kur'an-ı Kerim'de En Ümit Veren Ayet Hangisidir