HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

73- Ümmetin Tümü Cennete Girecektir,

Yüz Çeviren Müstesna

 

189- ... Bize Fuleyh b. Süleyman, Hilal b. Ali'den tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, onun Ebu Hureyre'den rivayetine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimin tümü cennete girecektir, yüz çeviren müstesna." Ashab: Kim yüz çevirir ki ey Allah'ın Rasulü diye sorunca, Allah Rasulü: "Bana baş kaldıran yüz çevirmiş olur" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. Hadisin Ebu Hureyre'den gelen ikisinin de şartına uygun bir başka senedi de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Buhari, 6743'te bu rivayete yakın olarak tahric etmiştir.

 

 

 

190- *Bunu bize Ahmed b. Cafer haber verdi. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Yakub b. İbrahim b. Sa'd tahdis etti. Bana babam Salih b. Keysan'dan tahdis etti. O el-Arec'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Andolsun cennete gireceksiniz. Yüz çeviren ve devenin yularını koparıp, kaçması gibi Allah'tan kaçan kimseler müstesna."

 

Hadisin Ebu Umame el-Bahili'den bir diğer şahidi daha vardır:

 

 

 

191- *Bu hadisi bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Ahmed b. İbrahim b. Milhan tahdis etti, bize Yahya b. Bukeyr tahdis etti. Bana el-Leys, Said b. Ebi Hilal'den tahdis etti. O Ebu Halid'den şöyle dediğini nakletti: Ebu Umame el-Bahili, Halid b. Yezid b. Muaviye'ye uğradı. Ona Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan dinlemiş olduğu en yumuşak sözün ne olduğunu sordu. O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Hepiniz cennete gireceksiniz. Ancak devenin sahiplerinden kaçıp kurtulması gibi Allah'tan (onun emirlerinden) kaçıp kurtulmaya çalışan kişi müstesna."

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 258. Hadis Mecmau'z-Zevaid, X, 70-71; Fethu'l-Biiri, XIII, 254

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

74- Şüphesiz Allah'ın Yüz Rahmeti Vardır. Bu Yüz Rahmetten Birisini Dünyadakiler Arasında Paylaştırmıştır