HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

74- Şüphesiz Allah'ın Yüz Rahmeti Vardır. Bu Yüz Rahmetten Birisini Dünyadakiler Arasında Paylaştırmıştır

 

192- ... Bize Avf tahdis etti. Bana Muhammed b. Sirin ile Hilas, Ebu Hureyre'den tahdis etti. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu zikretti: "Şüphesiz Allah'ın yüz rahmeti vardır. Bunlardan bir tanesini dünya halkı arasında paylaştırdı. Ecellerinin sonuna kadar bu rahmet onlara yetti. 99'unu da dostları (velileri) için erteledi. Şüphesiz aziz ve celil olan Allah dünya halkı arasında paylaştırdığı o bir rahmetini alıp, 99'a katacak ve böylelikle onu kıyamet gününde velileri (dostları) için yüz rahmet olarak tamamlayacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de bu hadiste ez-Zühri'nin, Humeyd b. Abdurrahman'dan, onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiği hadis ile Süleyman et-Teymi'nin, Ebu Osman'dan, onun Selman'dan muhtasar olarak rivayet ettiği hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir. Diğer taraftan Müslim bunu Abdulmelik b. Ebi Süleyman, Ata b. Ebi Rebah'tan, o Ebu Hureyre'den diğer iki hadisten daha kamil olarak tahriç etmiştir.

Bu hadisin Avf'ın rivayet ettiği hadise uygun bir şahidi daha bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Buhari, 5654; Müslim, 2752; Tirmizi, 3535, 3536; İbn Mace, 4293. Ancak bu lafız onlarda yoktur.

 

 

 

193- *Bize Ebu'l-Abbas Abdurrahman b. el-Huseyn el-Kadi Merv'de haber verdi. Bize el-Haris b. Ebi Usame tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize el-Haccac b. Ebi Zeyneb bildirip dedi ki: Ben Ebu Osman en-Nehdi'yi, Ebu Hureyre (r.a)'den Nebi (s.a.v.)'nin şöyle buyurduğunu tahdis ederken dinledim: "Şüphesiz Allah göklerle yeri yarattığı gün yüz rahmet yarattı. Herbir rahmetin genişliği göklerle yerin genişliği kadardır. Bir tanesini bütün mahlukatı arasında paylaştırdı. 99 rahmeti kendi zatı için alıkoydu. Kıyamet günü olacağı vakit o rahmeti de geri döndürecek, böylelikle kullarına kendileriyle rahmette bulunacağı yüz rahmet olacaktır."

 

Bu hadisin Cundub b. Abdullah'tan gelen tefsir edici bir diğer şahidi daha vardır.

 

 

 

194- "Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b.

Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Abdussamed b. Abdulvaris tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bana el-Cureyri, Ebu Abdullah el-Cuşemi'den tahdis etti. Bize Cundub tahdis edip dedi ki: Bir bedevi gelip devesini çöktürdükten sonra bir yere bağladı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın arkasında namaz kıldı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdikten sonra bedevi devesinin yanına gidip yularını çözdü, sonra devesine bindi. Daha sonra: Allah'ım bana ve Muhammed'e merhamet buyur ve bize ihsan ettiğin rahmetinde hiç kimseyi de ortak etme diye yüksek sesle dua etti. Bu sefer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ne dersiniz o mu daha şaşkın yoksa devesi mi? Onun ne dediğini duymadınız mı?" Ashab: Duyduk deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "O oldukça geniş bir rahmetten başkalarını mahrum bırakmak istedi. Gerçek şu ki Allah yüz rahmet yarattı ve bir rahmeti indirdi. Cinleriyle, insanlarıyla, hayvanlarıyla bütün yaratılmışlar onunla birbirlerine şefkat etmektedir. Yanında da 99 (rahmet) alıkoydu. Şimdi söyleyin o mu daha şaşkın yoksa devesi mi?"

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4888. Ancak Ebu Davud'da: "Allah'ın yüz rahmeti vardır"den söz edilmemektedir. Hadisin Buhari ve Müslim'de de bir şahidi bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

75- Cebrail Firavun'un Ağzına Çamur Dolduruyordu